Places logo
Menu

Achternamen in Oosterhout verwijzen naar vroegere handelscentrum

Achternamen in Oosterhout verwijzen naar vroegere handelscentrum

Achternamen in Oosterhout verwijzen naar vroegere handelscentrum
Oosterhout is een stad in Noord-Brabant. In 1809 kreeg het stadsrechten van koning Lodewijk Napoleon. Oosterhout lag op de handelsroute van het Graafschap Holland naar het Hertogdom Brabant. Door deze gunstige ligging, groeide Oosterhout uit tot religieus en commercieel centrum voor de omgeving. Allerlei handelaren en ambachtslieden vestigden zich in die tijd rondom de Sint-Jansbasiliek, de huidige kerk van de stad.

Na een aantal economisch slechte decennia rond de eerste en tweede wereldoorlog, profiteerde de stad van de naoorlogse industrialisatiepolitiek en groeide de bedrijvigheid. Inmiddels wonen er zo'n 50.000 mensen in de stad. Wat vertellen deze inwoners ons over het verleden en de huidige identiteit? Telefoonboek.nl zocht het uit.

Jansen en Janssen komen veel voor

Op nummer één in de top 20 van meest voorkomende achternamen staat Jansen. Deze achternaam is typisch voor Brabant en in de landelijke lijst vinden we de achternaam terug op plek twee. Jansen is van oorsprong een patroniem en betekent 'zoon van Jan'. Janssen met dubbel s staat ook in de lijst en heeft dezelfde betekenis.

Geografische namen

Een aantal veel voorkomende achternamen in de stad duiden op plaatsen in de omgeving. De nummer twee, van Dongen, verwijst naar de plaats Dongen, zo'n vijf kilometer van Oosterhout. Ook Vugt verwijst naar de gelijknamige plaats, net als Wanrooij (Wanroij) en Mook. Deze laatste twee liggen echter een stuk verder weg.

Dit zou kunnen kunnen betekenen dat deze families zich in Oosterhout vestigden in de tijd van Napoleon. In 1811 verplichtte Napoleon namelijk alle inwoners van het Koninkrijk Nederland om zich met een achternaam te laten registreren. Veel mensen kozen toen voor een achternaam die aanduidde waar ze vandaan kwamen.\

Patroniemen

In de lijst staan ook een aantal patroniemen. Dit zijn namen die verwijzen naar de vader van de familie. De nummer één in de lijst. Jansen, is een voorbeeld van een patroniem. Vermoedelijk zijn is Gils ook een patroniem. Over de familie Snoeren is meer bekend. Deze achternaam is afgeleid van de bijnaam Snoerman en behoort volgens het Meertens Instituut ook tot de patroniemen.

Woon jij in Oosterhout en je benieuwd of jouw achternaam veel voorkomt? Dit is de lijst met de twintig meest voorkomende achternamen van Oosterhout. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

1. Jansen

2. van Dongen

3. Gils

4. Mook

5. Vermeulen

6. Snoeren

7. de Jong

8. Vugt

9. Broeders

10. Oomen

11. Wanrooij

12. Bakx

13. Janssen

14. Soeters

15. Ligtvoet

16. Berg

17. Vos

18. Krijnen

19. Smits

20. Koreman

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!