Places logo
Menu

Achternamen in de omgeving Tilburg kenmerken de regio

Achternamen in de omgeving Tilburg kenmerken de regio

Bent u inwoner van Tilburg of een van de omliggende plaatsen? Dan is de kans groot dat uw naam eindigt op Jans(s)en, De Jong of Brouwer. Maar ook regionale achternamen als Van Hout, Van Gils of Van Dongen komen veel voor. Places.nl onderzocht op basis van de database van Telefoonboek.nl welke achternamen er het meest voorkomen in Tilburg en omstreken.

Waar komen achternamen vandaan?

Achternamen stammen uit de middeleeuwen. Rond het jaar 1100, toen de wereldwijde handel ontstond, merkten handelaren dat veel knechten dezelfde naam droegen waardoor ze lastig van elkaar te onderscheiden waren. Dit bracht veel verwarring met zich mee.

Mensen verzonnen dus een tweede naam, waardoor ze beter van elkaar te onderscheiden waren. Families kozen vaak voor dezelfde achternaam, waardoor familienamen ontstonden. Aan het begin kozen meisjes veelal de naam van hun moeder en jongens de naam van hun vader. Zo ontstonden wat we nu kennen als patroniem en metroniem, namen als Jans(s)en (zoon van Jan), Michielsen (zoon van Michiel) en Beelen (dochter van Isabelle of Mabelia).

In de 19e eeuw verplichtte de Franse heerser Napoleon achternamen. Voor het eerst moesten mensen zich met twee namen registreren. Je mocht zelf een achternaam verzinnen, waardoor sommige families vandaag de dag enigszins opvallende namen hebben.

Beroepsnamen

Binnen de antroponymie, de leer naar voor- en achternamen, kennen we verschillende soorten achternamen. Niet alleen vernoemden veel mensen zich naar hun vader of moeder, ze kozen ook vaak hun beroep als achternaam. Hierdoor ontstond de beroepsnaam. Beroepsnamen die veel voorkomen, verwijzen vaak naar de vroegere ambachten in de regio. Voorbeelden van beroepsnamen zijn Visser, Smit en Brouwer.

In de regio Tilburg komen de namen Brouwer en Timmermans veel voor. Dit geeft aan dat veel mensen vroeger als (bier)brouwer of als timmerman door het leven gingen. In iets mindere mate verwijzen achternamen als Bakker en Akkermans op andere ambachten die voorkwamen in de regio.

Kenmerkend voor de omgeving

Naast de beroepsnamen die kenmerkend zijn voor de eeuwenoude regio, staan er in de lijst ook andere achternamen die kenmerkend zijn voor de regio. Dit zijn vaak aardrijkskundige namen die verwijzen naar een herkomst.

In het dorp Dongen bijvoorbeeld komt Van Dongen het meest voor. Deze achternaam komt echter ook veel voor in de omliggende dorpen Loon Op Zand en Rijen. Ook Van Gils komt veel voor in de regio. Dit duidt natuurlijk op het nabijgelegen Gilze.

Top 10 meest voorkomende achternamen

Hieronder staan de meest voorkomende achternamen vermeld van Tilburg en dorpen in de omgeving. Heeft u uw achternaam al gevonden?


Bron: Places.nl

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!