Places logo
Menu

Achternamen in Hoofddorp tekenend voor moderne polderdorp

Achternamen in Hoofddorp tekenend voor moderne polderdorp

Het behoort tot de stedelijke Metropool Regio Amsterdam (MRA) en is het winkel- en culturele hart van de gemeente Haarlemmermeer. Het dorp heeft zich in amper 60 jaar ontwikkeld van klein polderdorp tot 'voorstad' van Amsterdam. Mede door de grote toename van het aantal bedrijventerreinen, groeide het inwonersaantal in de afgelopen decennia flink (van 9.000 in 1960 naar 75.000 in 2019). Maar welke identiteit geven deze inwoners het dorp, dat zelf de ambitie heeft uitgesproken om uit te groeien tot een levendige stad? Telefoonboek.nl zocht uit wat de achternamen van huidige inwoners ons hierover vertellen.

Jong en modern

Wat opvalt aan de top tien van meest voorkomende achternamen is dat alleen de Groot en van de(r) Veen niet voorkomen in de landelijke top 10. De huidige inwoners van Hoofddorp hebben dus veel algemene achternamen. De nummer één de Jong komt bijvoorbeeld ook in de rest van Nederland het meest voor. Het geeft aan hoe snel het dorp zich in de laatste decennia heeft ontwikkeld, met grote en invloedrijke families als voornaamste inwoners.

Adres- en herkomstnamen

De betekenis van achternamen zeggen vaak veel over historie en omgeving. Net als in de meeste grote steden van Nederland, zijn de meeste achternamen in Hoofddorp adres- en herkomstnamen. Herkomstnamen kenmerken zich door de aanduiding van een voormalige woonplaats van de eerste familieleden. Adresnamen lijken hetzelfde, maar duiden op de destijds huidige woonplaats van de familieleden. Voorbeelden van dit soort namen zijn Bos, van Dijk en van Leeuwen en zien we massaal terug in Hoofddorp.

Beroepsnamen

De achternamen van de inwoners van Hoofddorp zeggen veel over vroegere ambachten in Nederland. Dit uit zich in beroepsnamen. Dit zijn familienamen die verwijzen naar vaak eeuwenoude ambachten waarin de families zich specialiseerden. Zo verwijzen Bakker, Visser, Dekker, Smit en de Boer naar het gelijknamige beroep.

Woon jij in Hoofddorp en ben je benieuwd of jij tot de bekendere Nederlandse families behoort? Bekijk snel de lijst met 20 meest voorkomende achternamen in Hoofddorp. De lijst is gebaseerd op gegevens van Telefoonboek.nl.

1. de Jong

2. Bakker

3. Smit

4. Jansen

5. Meijer

6. de Vries

7. van Dijk

8. Visser

9. de Groot

10. van de(r) Veen

11. Berg

12. Bos

13. de Boer

14. Dekker

15. van Leeuwen

16. de Haan

17. van Vliet

18. Koning

19. Vos

20. Brouwer

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!