Places logo
Menu

Achternamen in Doesburg zijn eigenlijk voornamen

Achternamen in Doesburg zijn eigenlijk voornamen

In Doesburg barst het van de bezienswaardigheden. Wandelen door de binnenstad is alsof je teruggaat in de tijd. Doesburg is een stad en gemeente in de stadsregio Arnhem, in de Nederlandse provincie Gelderland. Een rondwandeling door de stad is een aanrader. Hier kom je de oudste horecagelegenheden tegen van Nederland, zoals het Lalique Museum en de Waag. De indeling van de straatjes is nog net als in de Middeleeuwen. De binnenstad is in 1974 aangewezen als beschermd stadsgezicht door zijn groot aantal monumenten en beeldbepalende panden. Al in 1237 kreeg Doesburg stadsrechten, dat is zo'n 60 jaar eerder dan Amsterdam. Een bezoekje aan deze speciale stad is zeker de moeite waard! Maar wie zijn nou de inwoners van deze oude stad? Telefoonboek.nl zocht het voor je uit.

De naam Doesburg

Doesburg is een oude middeleeuwse stad. De stad wordt voor het eerst genoemd in een akte die gedateerd is tussen 1053 en 1071. In die tijd bestond de omgeving vooral uit moerassen en zandruggen, waarvan sommige bewoond werden. De naam Doesburg duidt ook op die omgeving. Does, duis en doze zijn benamingen voor een met struiken begroeid moeras volgens taalkundigen. De toevoeging van het woord burg wijst op een nederzetting of burcht op dat moeras.

Veel achternamen afkomstig van patroniemen

Uit de top twintig blijkt dat de meest voorkomende achternamen in Doesburg afkomstig zijn van patroniemen. Patroniemen zijn aanduidingen in de naam die zijn afgeleid van de voornaam van de vader. Bijvoorbeeld 'Jansen' wat tevens de meest voorkomende achternaam in Doesburg is. Dit is afgeleid van de zoon van Jan. Gevolgd door Gerritsen wat is afgeleid van zoon van Gerrit. Ook Derksen, Hermans, Peters, Janssen en Hendriksen zijn patroniemen.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Doesburg

Benieuwd of jouw naam veel voorkomt in Doesburg? Bekijk hier de top 20. Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen van achternamen op Telefoonboek.nl

 1. Jansen
 2. Kelderman
 3. Gerritsen
 4. Derksen
 5. Halteren
 6. Hermans
 7. Janssen
 8. Mulder
 9. Berg
 10. Peters
 11. Schrader
 12. Trentelman
 13. Veen
 14. Vos
 15. Hartjes
 16. Hendriksen
 17. Jong
 18. Veldhuis
 19. Willems
 20. Aalbers

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!