Achternamen in Den Helder verwijzen niet naar de wateren rondom de stadAchternamen in Den Helder verwijzen niet naar de wateren rondom de stad

Den Helder, de stad in het noordelijkste punt van Noord-Holland is een levendige stad met 56.308 inwoners. Vanuit de stad kun je de boot nemen naar Texel of de trein waarmee je zonder overstappen naar Nijmegen kan reizen. Verder is het ook bekend van Julianapop dat dit jaar haar zilveren jubileum viert (25 jaar). Jaarlijks is dit het evenement waar de inwoners van Den Helder heen gaan. Maar wie zijn die inwoners van Den Helder? Telefoonboek.nl zocht uit wat de meest voorkomende achternamen zijn in deze stad.

Populaire achternamen

In de database van Telefoonboek.nl staan veel achternamen vermeld. Wanneer wordt gefilterd voor Den Helder verschijnt "Bakker" als de meest voorkomende (64 keer) achternaam in de stad. Op een tweede plaats staat de achternaam "Vries" (59 keer) gevolgd door "Boer" met 53 vermeldingen. Deze achternamen komen alle drie voor in de top 10 van meest voorkomende achternamen in Nederland.

Alleen Visser als water gerelateerd beroep

Het lijkt opvallend dat de meeste achternamen in de top 10 van Den Helder van een beroep afstammen dat niks met water te maken heeft. Dit omdat Den Helder ook bekend staat om de havens en het vele water aan alle zijden van de stad. Een verklaring hiervoor kan zijn dat er zoveel mensen met dit beroep waren, dat het niet onderscheidend genoeg was om een achternaam te kiezen die naar dit beroep verwees, maar liever een die de herkomst, patroniem of kenmerk van de persoon aangaf. Respectievelijk Vries, Jansen en Vos (verwijst naar een karaktereigenschap). Op vier staat wel de naam Visser wat duidt op het grote aantal vissers dat zich hier moet hebben gevestigd vroeger.

De top 10 meest voorkomende achternamen in Den Helder

 1. Bakker (64)
 2. Vries (59)
 3. Boer (53)
 4. Visser (44)
 5. Jong (42)
 6. Smit (41)
 7. Berg (35)
 8. Dekker (33)
 9. Vos (21)
 10. Mulder (28)

Staat uw naam er niet bij? Misschien wel bij de nummer 11 tot en met 20:

 1. Veen (27)
 2. Groot (26)
 3. Kramer (25)
 4. Post (25)
 5. Wit (25)
 6. Jansen (23)
 7. Koning (23)
 8. Dijk (21)
 9. Kraak (21)
 10. Bais (20)

Foto: Flickr


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek