Places logo
Menu

Achternamen in Den Bosch verwijzen naar omgeving en vroegere eigenschappen

Achternamen in Den Bosch verwijzen naar omgeving en vroegere eigenschappen

De stad ontstond als hertogdom van hertog Hendrik l van Brabant. Ook de hoofdsteden Leuvel, Brussel en Antwerpen behoorden tot dit hertogdom. Den Bosch ontpopte zicht tot een vestingstad met ommuring en grote stadspoorten. De stad kende veelbewogen eeuwen waarin de handel en nijverheid bloeide in de textiel en het metaalwezen. Nadat Frederik Hendrik om de hoek kwam kijken, de stad werd binnengevallen door de Fransen en de stad gedeeltelijk werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, groeide de stad op industrieel en cultureel vlak verder. De stad kent op dit moment ruim 150.000 inwoners. Zeggen de achternamen van deze huidige inwoners iets over deze bewogen geschiedenis, het karakter of de ligging van de stad? Telefoonboek.nl zocht het voor je uit.

Patroniemen Janssen en Jansen populairst

Op plek 1 en 2 in de top 20 vinden we 'Janssen' en 'Jansen'. Deze namen worden versteende patroniemen genoemd en betekenen 'zoon van Jan' (Jans zoon). Ook de nummer drie 'Smits' is een patroniem en verwijst naar het beroep smid. Andere patroniemen in de lijst zijn 'Hendriks', 'Mulders' en 'Timmermans'.

Verwijzingen naar omgeving of afkomst

In de lijst staan ook namen die beginnen met 'Van Den', 'Van Der' of 'Van De' met als meest voorkomende 'Van Den Heuvel op plek vier. Deze achternamen verwijzen naar een omgeving zoals 'Berg' of 'Heuvel' verwijzen naar een heuvel of verheffing. 'Van Den Broek' verwijst in dit geval niet naar het kledingstuk broek, maar naar de gelijke benaming voor een moerassig stuk land. De naam Van Den Berg kan ook verwijzen naar een specifieke plaatsnaam, bijvoorbeeld Geertruidenberg of 's-Heerenberg.

Eigenschapsnamen

Op plek 6 en plek 19 zijn respectievelijk de namen 'De Groot' en 'De Jong' te zien. Dit zijn eigenschapsnamen en verwijzen naar een eigenschap van een familielid. Toen Napoleon in 1811 aan de macht kwam, moest iedereen een achternaam doorgeven. Veel mensen kozen voor makkelijke achternamen zoals benamingen van eigenschappen van zichzelf of van familieleden.

Verder valt op dat zestien van de twintig achternamen ook in de landelijke top 100 te vinden zijn. Wil je weten of jouw naam in de lijst staat en of je toevallig ook bent vernoemd naar een 'zoon van'? Bekijk dan snel de top 20 meest voorkomende achternamen in Den Bosch. Let op, de top 20 is samengesteld op basis van data van Telefoonboek.nl.

1. Janssen

2. Jansen

3. Smits

4. Van Den Heuvel

5. Van De Ven

6. De Groot

7. De Rooij

8. Hendriks

9. Esch

10. Van Den Berg

11. Damen

12. Van Dijk

13. Van Den Broek

14. Vos

15. Van Der Heijden

16. Verhoeven

17. Van Beek

18. Mulders

19. De Jong

20. Timmermans

Foto: Pixabay

Ook interessant

Gratis adviesgesprek?We bellen je terug!

Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je telefoonnummer in en wij nemen vrijblijvend contact met je op!

callme callme
Kies datum/tijdJe wordt momenteel gebeld op:


Toets 1 om in verbinding te komen met ons.
Wij hopen je goed van dienst te zijn! Bedankt voor je aanvraag
Je wordt rond gebeld op:

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!