Achternamen in Boxmeer verwijzen naar voorouders, beroepen en natuurDe rijke historie van Boxmeer: terug te zien in de achternamen of niet?

Boxmeer ligt in Noord-Brabant, dichtbij de grens met buurland Duitsland en de provincie Limburg. Deze plaats heette oorspronkelijk Mere en werd in de tweede helft van de dertiende eeuw te leen gegeven aan Jan Boc de Mere. De naam van deze heer werd aan het dorp verbonden: Boc's Mere werd Boxmeer. Hoe komen de huidige 12.201 inwoners aan hun naam? Telefoonboek.nl zocht het voor je uit.

Populaire patroniemen

De meest voorkomende achternamen in Boxmeer verschillen redelijk van de achternamen die landelijk gezien populair zijn. Alleen Hendriks, Janssen, Jansen en Peters komen in de landelijke top 20 voor. Dit zijn alle vier patroniemen, wat inhoudt dat deze namen verwijzen naar de voorouders van naamdragers. Deze soort namen komen zeer vaak voor in Boxmeer. Arts, Willems, Gerrits, Jacobs, Kersten, Peeters, Cornelissen, Jans, Martens, Thijssen, Fransen en Coenen zijn namelijk ook patroniemen.

Beroepen en natuur

Slechts vier namen zijn niet afgeleid van de namen van voorouders. De achternaam Graat kan verwijzen naar een visboer en ook Smits komt af van een beroep, namelijk smid. Ook de achternamen Heuvel en Kempen hebben te maken met de natuur. De adresnaam Heuvel spreekt voor zich en van Kempen heb je vast ook wel eens gehoord. De Kempen is een streek in het noordoosten van België en het zuidoosten van Noord-Brabant.

Top 20 meest voorkomende achternamen Boxmeer

De top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek