Places logo
Menu

Achternamen in Albrandswaard verwijzen naar groene omgeving

Achternamen in Albrandswaard verwijzen naar groene omgeving

Albrandswaard is een groene gemeente in het Rijnmondgebied in Zuid-Holland. Gemeente Albrandswaard werkt hard aan het uitbreiden van de natuur- en recreatiegebieden. Zo is er het natuurgebied De Rhoonse Grienden, waar fietsers en wandelaars bijzondere planten en dieren kunnen zien. Voor mooie wandelingen kunnen toeristen ook een bezoekje brengen aan het Kasteel van Rhoon en de prachtige kerk van Poortugaal.

Geschiedenis van Albrandswaard

De gemeente Albrandswaard is ontstaan door het samenvoegen van Rhoon en Poortugaal. Oorspronkelijk was Albrandswaard de benaming voor de landbouwgrond tussen deze twee dorpen. Door de geschiedenis heen zijn er verschillende dijken en polders aangelegd om overstromingen door de Oude Maas te beperken en voorkomen. Is Alblasserdams verleden terug te zien in haar meest voorkomende achternamen?

Meest voorkomende achternaam: Visser

Vanwege haar ligging bij de Oude Maas is het niet zo gek dat de meest voorkomende achternaam Visser is. De Oude Maas is immers nog steeds een populaire plek voor visserij. Ook de achternamen Van Dijk (derde plek) en Van Meer (zestiende plek) sluiten hierbij aan.

Groene omgeving

Veel achternamen in Albrandswaard verwijzen naar de groene omgeving. De achternaam Van de/der/den Berg (tweede plek) komt door heel Nederland veelvuldig voor en verwijst naar een heuvelachtige omgeving. In Albrandswaard zijn verschillende dijken te vinden, waar deze achternaam op gebaseerd zou kunnen zijn. Ook Groenenboom (vijfde plek) en Bos (elfde plek) schetsen een bosrijke omgeving.

Aardrijkskundige namen

Veel Nederlandse achternamen verwijzen naar de herkomst van de eerste naamdrager. Aardrijkskundige namen kunnen gebaseerd zijn op de omgeving, zoals bijvoorbeeld Groenenboom, Bos, of Van der Schee (dertiende plek). Schee is hierbij afgeleid van het Oud-Nederlandse woord scheed en verwijst naar een scheiding of landsgrens. Naast omgevingskenmerken, kunnen familienamen ook direct gerelateerd zijn aan andere steden of gemeenten. In Albrandswaard zijn dat bijvoorbeeld Barendregt (zevende plek, afkomstig uit Barendrecht) en Kranenburg (vijftiende plek, afkomstig uit Kranenburg).

Eerste naamdrager

Andere veel voorkomende familienamen in Nederland zijn gebaseerd op het beroep of kenmerken van de eerste naamdrager. Naast Visser zijn Boer (tiende plek) en Koster (veertiende plek) beroepsnamen in Albrandswaard. Soms verwijst een achternaam ook naar kenmerken van de eerste naamdrager. De Jong en Den Ouden (negende plek) zijn bijvoorbeeld de Oud-Nederlandse variant van junior en senior. Andere eigenschapsnamen:

  • Heezen (vierde plek), waarschijnlijk afgeleid van haze, verwijst naar iemand die qua uiterlijk wat weghad van een haas.
  • De Bruin (twaalfde plek) verwijst in sommige gevallen naar iemand die bruine haren of een bruine huid had, maar kon ook verwijzen naar de Germaanse voornaam Bruno.

Soms is het niet helemaal duidelijk waar een achternaam precies op gebaseerd is. Bresser (achtste plek) kan bijvoorbeeld verwijzen naar een brouwer, maar ook naar brasser, wat dronkenlap betekent.

Top 20 meest voorkomende achternamen

Wilt u weten of uw naam vaak voorkomt in de gemeente Albrandswaard. Kijkt u dan eens in de top 20 meest voorkomende achternamen, gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Bron: CBG Familienamenbank

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!