Places logo
Menu

Achternamen Haarlem komen sterk overeen met het landelijke beeld

Achternamen Haarlem komen sterk overeen met het landelijke beeld

Haarlem heeft van oudsher een reputatie als textiel- en schildersstad met veel bedrijvigheid en cultuur. Op dit moment heeft Haarlem 159.100 inwoners en staat de stad daarmee op de 12e plaats op de lijst van grote gemeenten van Nederland. Maar wie zijn de Haarlemmers nou eigenlijk? Places Nieuws nam de achternamen van de inwoners van Haarlem onder de loep en kwam tot de conclusie dat deze erg overeenkomen met het Nederlandse beeld.

Vries meest voorkomende achternaam in Haarlem

Uit onderzoek van Places Nieuws op basis van de database van Telefoonboek.nl, blijkt dat (de) Vries de meest voorkomende achternaam in Haarlem is. Deze naam is een herkomstnaam die duidt op een Friese afkomst. Op de tweede en derde plek staan de achternamen Jansen en (de) Jong. Deze top drie lijkt erg veel op de top drie van de meest voorkomende achternamen in Nederland, al staat (de) Jong landelijk op de eerste plaats. (De) Vries komt hier op de derde plaats. Ook de rest van de top 10 van achternamen in Haarlem blijkt erg overeen te komen met het landelijke gemiddelde; alle achternamen in de top 10 van Haarlem komen voor in de top 11 van Nederland. Daarnaast komen in de top 10 van Amsterdam alle achternamen uit de top 10 van Haarlem voor, behalve (van) Dijk.

Opvallend veel beroepsnamen

De achternamen in de top 11 tot en met 20 van Haarlem komen ook allemaal voor in de top 100 van de meest voorkomende achternamen in Nederland. Er zijn geen bijzondere achternamen, die typerend zijn voor de regio Haarlem en omgeving. Wel valt het op dat beroepsnamen opvallend veel voorkomen in Haarlem; Bakker, Smit, Visser, Meijer, Kok, Koster, Mulder, Brouwer en Graaf. Meijer verwijst naar het beroep meier, wat een oude benaming is voor een huurder of rentmeester. De achternaam Mulder komt van het woord molenaar.

De achternamen in Haarlem

Top 10

 1. Vries
 2. Jansen
 3. Jong
 4. Bakker
 5. Smit
 6. Boer
 7. Visser
 8. Berg
 9. Meijer
 10. Dijk

Top 11 t/m 20

 1. Groot
 2. Kok
 3. Vos
 4. Leeuwen
 5. Bos
 6. Veen
 7. Koster
 8. Mulder
 9. Brouwer
 10. Graaf

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!