Places logo
Menu

Achternamen Diemen blauwdruk van meest voorkomende achternamen Nederland

Achternamen Diemen blauwdruk van meest voorkomende achternamen Nederland

Diemen is een plaats en gemeente in provincie Noord-Holland en telt zo'n 29.196 inwoners (2019). Diemen is onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam en is gelegen aan de noordzijde van het IJsselmeer. De plaats ontleent zijn naam aan het riviertje De Diem, wat tijdens de middeleeuwen een verbinding vormde tussen het Bijlmermeer, de Gaasp en de Zuiderzee. Wat Diemen zo bijzonder maakt is dat het een van de eerste nederzettingen in de omgeving was en zo'n twee eeuwen ouder is dan onze hoofdstad Amsterdam. Inwoners uit die leeftijden op een circa drie meter hoge terp om het water tegen te gaan. In de 13e eeuw werd de rivier afgedamd waardoor men hoofdzakelijk van de landbouw kon leven. Vanaf de 20ste eeuw begon de plaats sterk te groeien als forensengemeente van Amsterdam. Places.nl was benieuwd of de achternamen van de huidige inwoners herleidt kan worden naar deze geschiedenis. U leest het in dit artikel!

Meest voorkomende achternamen Nederland reikt de top in Diemen

In de top twintig komen staan ook enkele achternamen die tot de top tien meest voorkomende achternamen in Nederland behoren. Zo komt (De) Jong (plek 1) zowel in Diemen als in Nederland het meest voor. (De) wordt door de Nederlandse Familienamenbank gezien als een adjectief: een familienaam die afgeleid is van bijvoeglijke naamwoorden en een zelfstandig naamwoordfunctie hebben gekregen. Daarnaast kan de toename van familienaam (De) Jong ook te danken zijn dankzij de immigratie van de (Chinese) naam Jong uit Suriname.

De achternaam (De) Vries (plek 2) komt verspreid door Nederland voor, waarbij het meest in het noorden. (De Vries) kan gezien worden als patroniem, wat ook wel vadersnamen worden genoemd. Dit zijn achternamen die verwijzen naar de voornaam van iemands vader om zo de familierelatie kenbaar te maken. (De) Vries kan ook verwijzen naar een herkomstnaam, wat aangaf waar men vandaan kwam, welk landgoed men bezat of beheerde.

U verwacht waarschijnlijk dat de achternaam Jans(s)en (plek 4) nummer één staat bij de meest voorkomende achternamen in Nederland. Toch blijkt dat niet zo te zijn, de naam valt namelijk op plaats 8 van Nederland. In Diemen scoort de achternaam wel hoger! De Nederlandse Familienamenbank verklaart de achternaam als patroniem, met de betekenis 'zoon van Jan'.

Tot slot zien we de achternaam Bakker (plek 6) ook terug in de meest voorkomende achternamen van Nederland (plek 5). De achternaam kan verwijzen naar een beroepsnaam voor bakker. Denk aan een bakker van brood of andere deegwaren, of een steenbakker voor het bakken van andere zaken als brood.

Is uw achternaam populair?

Bent u benieuwd of uw achternaam voorkomt in Diemen? Bekijk dan onderstaande top twintig, die gebaseerd is op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De betekenis van de achternamen in opgezocht in de CBG Familienamenbank.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!