Places logo
Menu

Achternamen de Jong en de Vries komen veel voor in de provincie Noord-Holland

Achternamen de Jong en de Vries komen veel voor in de provincie Noord-Holland

Noord-Holland is onmogelijk in één woord te vatten. Door de diverse landschappen biedt de provincie veel variatie. Er zijn dynamische stedelijke gebieden maar ook ongerepte schilderachtige dorpjes. Is de diversiteit in het landschap van Noord-holland ook terug te zien in de achternamen van de inwoners van de provincie? Places.nl zocht het voor je uit.

Amsterdam

In dit artikel lees je de drie meest voorkomende achternamen van drie grote steden in Noord-Holland. Amsterdam vormt als hoofdstad van Nederland een belangrijke stad. De gemeente Amsterdam telt 859.732 inwoners en is hiermee de grootste stad van Nederland. In 2019 wordt in Amsterdam zelfs een record aantal inwoners verwacht. Het zou dan naar verwachting net zo druk zijn als in 1959. Toen had de stad een recordaantal van 872.000 inwoners. In de jaren zestig en daarna nam het inwonersaantal echter af. Dit kwam voornamelijk doordat er in de omgeving van Amsterdam veel werd gebouwd.

De meest voorkomende achternamen onder de vele inwoners van Amsterdam zijn de Vries, de Jong en Bakker. Hoewel het niet precies overeenkomt met de meest voorkomende achternamen in Nederland, geeft het wel een goed beeld. Zo staan de drie namen wel in de top 6 van de meest voorkomende achternamen in Nederland.

 1. de Vries
 2. de Jong
 3. Bakker

Haarlem

Na de Franse overheersing in 1810 ontstond in Noord-holland een bestuurlijke strijd over wie de hoofdstad van de provincie zou worden. Uiteindelijk werd voor Haarlem gekozen. Want hoewel Amsterdam de hoofdstad van Nederland is, is Haarlem de hoofdstad van Noord-Holland. De meest voorkomende achternamen in de stad zijn de Vries, Jansen en de Jong. Op Jansen na komt het lijstje sterk overeen met de meest voorkomende achternamen in Amsterdam.

 1. de Vries
 2. Jansen
 3. de Jong

Alkmaar

Alkmaar behoort ook tot een van de grootste gemeenten van Noord-Holland. Het is de vijfde gemeente van Noord-Holland qua inwonersaantal. De meest voorkomende achternamen in Alkmaar zijn Bakker, de Groot en de Jong. De achternaam de Groot is de enige achternaam die niet in de top 10 van de meest voorkomende achternamen in Nederland staat. De naam de Groot komt in Nederland het meeste voor in de provincie Noord-Holland. Naast Alkmaar is de naam ook erg populair in Heerhugowaard.

 1. Bakker
 2. de Groot
 3. de Jong

Let op: de lijst van meest voorkomende achternamen is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!