Places logo
Menu

Achternamen Alphen-Chaam verwijzen vaak naar familie(banden)

Achternamen Alphen-Chaam verwijzen vaak naar familie(banden)

Alphen-Chaam is een Noord-Brabantse gemeente waarvan de naam is samengesteld uit de namen van de twee belangrijkste dorpen in de gemeente. Beide historische namen, Alphen en Chaam, komen op deze manier tot uitdrukking. Alle zes de dorpen uit de gemeente zijn gastvrij en gezellig met ieder een eigen karakter. De gemeente biedt rust, ruimte en natuur. Verwijzen de achternamen van de inwoners hier ook naar? Places.nl onderzocht het!

Familiebanden

De meest voorkomende achternaam in Alphen-Chaam is precies dezelfde als bovenaan staat in de landelijke top twintig: (de) Jong. Deze naam werd gebruikt om de zoon van de vader te onderscheiden. Broek en Geerst maken de top drie compleet. De naam Geerts (plek drie) vertelt ook iets over vader en zoon. Deze achternaam is een namelijk een patroniem, ook wel vadersnaam genoemd. Zonen wiens vader Geert heette, kregen de achternaam Geerts.

Jansen en Oomen

Jansen (plek vier), ook een patroniem, valt net buiten de top drie. Landelijk gezien staat deze achternaam op de tweede plek. De meest populaire achternamen in Alphen-Chaam zijn in ons hele land veel voorkomend. Zitten er ook meer unieke namen bij? Oomen (plek vijf), bijvoorbeeld. Deze achternaam is vooral in Brabant populair. Deze achternaam werd gegeven aan iemand die onder een groep als oom bekend stond. Waarschijnlijk heeft diegene ook echt familiebanden en was hij oom van één of meerdere personen uit deze groep.

Populaire patroniemen

In Alphen-Chaam komen nog veel meer patroniemen voor, waaronder Martens (plek zeven) en Wouters (plek negen). Deze namen zijn gebaseerd op de voornamen Marten en Wouter. Michielsen (plek twaalf), Hermans (plek zeventien), Jacobs (plek achttien) en Marijnissen (plek twintig) maken het lijstje patroniemen compleet. Daarmee is de patroniem de meest voorkomende achternaam soort in Alphen-Chaam.

Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. Voor de betekenissen van de achternamen is de Nederlandse Familienamenbank van het CBG geraadpleegd.


Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!