Menu

Accounting

Als ondernemer altijd en overal op de hoogte met Places Nieuws

Dennis Arns
Accounting
17 april 2017

Boekhoud-soelaas voor ZZP'ers: Tellow

Als ZZP'er wil je natuurlijk zo veel mogelijk met je werk bezig zijn. Je hebt immers geen personeel in dienst om je zaken te delegeren. Financiële zaken zal je dus ook zelf moeten regelen, terwijl je het doen van de boekhouding waarschijnlijk niet bij jouw gewenste takenpakket hoort. Een boekhouder in de arm nemen is voor een ZZP"er vaak een overdreven dure oplossing. Bovendien zijn boekhouders vaak meer ingesteld op de behoeften van bedrijven in hun takenpakket. De Rabobank biedt nu een oplossing voor ZZP"ers door middel van een handige app: Tellow. Wat is Tellow? Tellow is zowel op de smartphone als in de browser te gebruiken. Vooralsnog is de mobile versie alleen nog beschikbaar voor iPhone gebruikers, de Android-versie wordt komende zomer gelanceerd. Android gebruikers kunnen tot die tijd de browservariant gebruiken. De app zorgt ervoor dat alle benodigde financiële zaken in één programma bij elkaar worden gebracht. Zo scant Tellow je bonnetjes in en verwerkt het deze automatisch in je administratie. Ook kun je overal factureren en kun je alle transacties real-time bijhouden. Hoe werkt het? De app is speciaal ontwikkeld voor de (dienstverlenende) ZZP"er. Het gaat hier om Eenmanszaken en Rabobankklanten met een zakelijke rekening. Tellow is gericht op overzicht en eenvoud, waardoor ook de ZZP"er zonder financiële achtergrond gemakkelijk zelf de boekhouding op orde kan brengen. Het geeft een actueel inzicht van de financiële situatie. Na het doen van een betaling ontvang je bijvoorbeeld een herinnering om de bon te scannen. Deze wordt gekoppeld aan de transactie en opgeslagen in de boekhouding. Aanschaf De kosten voor het gebruik van deze app zijn variabel: deze liggen zo tussen de €5 en €35 per maand. De kosten stijgen naarmate het gebruik van de app intensiever wordt; Tellow maakt daarbij een berekening. De klant mag daarbij op basis van tevredenheid aangeven of zij boven of onder dit bedrag gaat zitten.

Dennis Arns
Accounting
18 januari 2017

Belastingaangifte: 5 tips ter vergemakkelijking!

Voor veel ondernemers is de belastingaangifte een jaarlijks terugkerende nachtmerrie. De belastingdienst probeert het aangifteproces steeds makkelijker te maken, bijvoorbeeld door ondernemers de optie te geven voor de vooringevulde aangifteformulieren. Helaas wordt dit proces nog steeds als lastig ervaren. Graag voorziet Places.nl u van vijf tips om het nog makkelijker voor u te maken. 1. Besteed uw belangaangifte uit Tegenwoordig kunt u de belastingaangifte laten uitbesteden. Deze speciale diensten helpen u met het doen van uw belastingaangifte. Met name door de wirwar aan regels kan deze dienst een oplossing voor u zijn. Daarnaast kan hierdoor ook geld worden bespaard aangezien sommige aftrekposten voor u wellicht niet of minder bekend zijn. 2. Voer een duidelijke administratie Het is van belang dat u een helder en duidelijk overzicht heeft van al uw inkomsten en uitgaven om op een effectieve manier de belastingaangifte formulieren in te vullen. Een goede administratie is namelijk de basis voor uw btw-aangifte en voor een goede bedrijfsvoering. Houd de administratie goed bij en bewaar deze in een controleerbare en overzichtelijke boekhouding. 3. Benut de investeringsaftrek Heeft u het afgelopen jaar geïnvesteerd in uw bedrijf? Dan is het mogelijk dat u in aanmerking komt voor een extra aftrekpost. U kunt dan eventueel gebruik maken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de Milieu-investeringaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en de Energie-investeringsaftrek (EIA). 4. Rond bedragen slim af Wist u dat u geld kunt besparen door bedragen slim af te ronden? Op de aangifte vult u namelijk hele getallen in. U mag de cijfers in uw voordeel afronden. Op deze manier kunt u als belastingplichtige op een eenvoudige manier euro's besparen. 5. Gebruik de Belasting-app De Belastingdienst biedt ook apps aan die u kunt gebruiken op uw tablet of smartphone. Met deze app kunt u op ieder moment informatie raadplegen. De app helpt u eraan herinneren om uw aangifte te doen. Daarnaast kan de app betalingskenmerken voor u opzoeken en alle aangiftedatums van het jaar op een rij zetten. Als ondernemer kunt u deze app zelfs voor meerdere ondernemingen tegelijk gebruiken. Wilt u meer handige tips en informatie over uw zaken aangaande uw onderneming? Kijk dan op de blogpagina van Places.nl voor meer blogs!

Sanne
Accounting
5 oktober 2016

Haal meer fiscale voordelen uit de belastingaangifte

Als ondernemer doet u zowel btw-aangifte als aangifte inkomstenbelasting. De btw-aangifte, ofwel omzetbelasting, hangt samen met uw inkoop- en verkoopfacturen. Het verschil in btw daartussen moet u vervolgens afdragen of krijgt u terug van de Belastingdienst. De aangifte inkomstebelasting bestaat uit uw balans, het verlies, de gemaakte winst en eventueel de gegevens van uw fiscale partner. Een hele klus, die belastingaangifte. Het zou toch leuk zijn als u dat wat plezieriger kunt maken door er wat extra voordeel uit te halen. Places zet zeven slimme aftrekposten voor starters voor u op een rijtje. 1. Zelfstandigenaftrek Als u een zelfstandige onderneming heeft en voldoet aan het urencriterium van 1225 uur kunt u gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Dit urencriterium geldt ook als u halverwege het jaar pas met uw bedrijf bent gestart. 2. Startersaftrek U kunt aanspraak maken op startersaftrek wanneer u in één of meer van de afgelopen vijf jaar geen ondernemer was én wanneer u gedurende die periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek heeft toegepast. 3. Pensioenopbouw Als zelfstandig ondernemer kunt u zich meestal niet aansluiten bij een pensioenfonds. U moet uw pensioen dus volledig zelf regelen, bijvoorbeeld door banksparen, de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) of in eigen beheer (als u een bv heeft). Een geluk bij een ongeluk: uw pensioenopbouw is in de meeste gevallen (deels) aftrekbaar. 4. Afschrijven Materiële en immateriële bedrijfsmiddelen zoals een laptop of een vergunning(aanvraag) mag u afschrijven. Dat wil zeggen dat u de kosten van de bedrijfsmiddelen verdeelt over het aantal jaren dat u ze gebruikt en dat u dus ieder jaar een deel van de kosten mag aftrekken van uw winst. 5. Investeringsaftrek Het geld dat u investeert in bedrijfsmiddelen, kunt u in sommige gevallen deels van de winst aftrekken. Hierbij kunt u denken aan de milieu-investeringsaftrek voor bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan. 6. Kleineondernemersregeling Als u in een jaar minder dan â1883,- aan btw hoeft te betalen, kunt u in aanmerking komen voor belastingvermindering via de kleine ondernemersregeling. 7. Meewerkaftrek Als uw fiscale partner per jaar 525 uur of meer meewerkt aan uw onderneming zonder vergoeding of voor een vergoeding van minder dan â5000,- kunt u in veel gevallen gebruik maken van de speciale meewerkaftrek. Hoe meer uren uw partner meewerkt, hoe groter het percentage dat u van de gemaakte winst kunt aftrekken. Nog meer voordelen Bent u geïnteresseerd in nog meer voordelen en financiële meevallers? Kijk dan eens naar de diensten van Places. Zo biedt Places gratis adverteren, gratis antwoordservice, gratis reviews en zelfs gratis websites! Als u vragen heeft of meer informatie wilt, belt u dan vrijblijvend naar 024-3555299.

Sanne
Accounting
28 juli 2016

Inzicht en overzicht met een goede administratie

Een goede administratie bewaren zorgt voor inzicht in én overzicht van uw onderneming. Het is niet alleen voor de wet en de belastingaangifte verplicht om de administratie bij te houden. Het helpt u ook om tijdig in te spelen op ontwikkelingen en de juiste beslissingen te nemen. Zo kunt u activiteiten indien nodig bijstellen en ook de belastingaangifte gaat een stuk makkelijker wanneer u de kosten, omzet en winst van uw business op een rij heeft. De boekhouding moet binnen redelijke termijn controleerbaar zijn door de belastingdienst. Hoe zet u een goede administratie op? Places.nl vertelt het u in deze blog. Wat is onderdeel van de administratie? Vrijwel alle gegevens van uw onderneming die zijn opgeslagen in digitale vorm of die op papier staan, horen in de administratie. Denk daarbij ook aan minder voor de hand liggende gegevens zoals software en databestanden, smartphone agenda's en tussentijdse controleberekeningen. Hier vindt u een overzicht van alle gegevens die erbij horen. Verder moet u alles 7 jaar bewaren, ook wanneer u digitale gegevens heeft afgedrukt. Als u een kassasysteem heeft in uw onderneming, zorg dan dat deze het keurmerk voor kassasystemen heeft, dit bespaart niet alleen tijd maar vergroot ook het vertrouwen van bijvoorbeeld uw bank. Waartoe bent u verplicht? Uit uw overzicht van de administratie moet duidelijk zijn hoeveel btw u moet betalen. U moet dus de facturen, uitgaven, ontvangsten en de goederen en diensten die u privé gebruikt bijhouden. Dat kan op verschillende manieren, zoals met een verkoop-, -inkoop, -kas- en bankboek. Hierin houdt u het aantal uren bij die er aan de onderneming besteed worden, omdat sommige aftrekposten van dat aantal uren afhangen. Facturen administreren Bewaar van uitgaande facturen de datum, het nummer van de factuur, een omschrijving van en het aantal geleverde goederen, naam en adres van ontvanger, het btw- identificatienummer, de prijs exclusief btw en het btw-bedrag. Voor inkomende facturen geldt hetzelfde, maar dan met betrekking tot gegevens van de leverancier. Hier vindt u een uitgebreider overzicht van de factuureisen en de aangepaste regels voor bepaalde facturen. Ook facturen moeten 7 jaar worden bewaard en facturen over onroerend goed zelfs 10 jaar. Er zijn verschillende software beschikbaar die u helpen bij het bijhouden van de administratie. Deze programma"s houden de bewaartermijnen van gegevens bij en helpen u het overzicht te bewaren. Wist u overigens dat u bonnetjes niet hoeft te bewaren, als u ze op juiste wijze in digitale weergave heeft? Het is daarbij wel van belang dat de echtheidskenmerken bewaard blijven. Hoe u dit precies kunt waarborgen, leest u hier. Wanneer u de administratie niet voldoet aan de eisen van de Belastingdienst, wordt uw omzet, winst en dus belasting door de Belastingdienst zelf vastgesteld. Meer handige artikelen lezen over onderwerpen waar uw onderneming dagelijks mee te maken krijgt? Houd dan de blogpagina van Places.nl in de gaten!

Sanne
Accounting
23 februari 2016

Belastingaangifte 2015: alles op een rij

Binnenkort is het weer zover: de jaarlijkse belastingaangifte. Vanaf 1 maart kan de rompslomp van de inkomstenbelasting weer beginnen. Inmiddels is de vorige keer alweer een jaar geleden, dus de informatie is wellicht alweer weggezakt. Belastingaangifte, hoe moest dat ook alweer? Of is uw bedrijf net nieuw en doet u het dit jaar voor het eerst, en weet u niet waar te beginnen? Places.nl helpt u! Lees snel verder voor de belangrijkste belastingaangiftetips. Doe aangifte online, via de app of op papier Dit jaar kan het online aangeven van uw belasting op twee verschillende manieren: Via Mijn Belastingdienst en via de app. Mijn Belastingdienst is het online systeem waarop u kunt inloggen met uw DigiD. Hiermee komt u op uw persoonlijke pagina waar u uw eigen gegevens kunt invullen en terugvinden. Wilt u naar Mijn Belastingdienst voor iemand anders? Dan kunt u ook inloggen voor een ander. Zorg dan wel dat u gemachtigd bent! Ook kunt u de app Aangifte 2015 dowloaden. Doet u uw aangifte niet online? Dan kunt u telefonisch een P-formulier bestellen om de aangifte op papier te doen. De beste voorbereiding: een checklist Als ondernemer kunt u uzelf goed voorbereiden om klaar te zijn voor de daadwerkelijke aangifte. De Belastingdienst heeft hiervoor een 7-delige checklist opgesteld: 1. Ten eerste moet u bedenken of u zelf aangifte doet, of dit liever uitbesteedt. Uitbesteden bespaart u een hoop tijd en moeite, maar kost ook een som geld. 2. Voor het doen van aangifte inkomstenbelasting online heeft u de inloggegevens nodig. Hiervoor is het belangijk dat u een werkende DigiD heeft. Check alvast of deze actief is of vraag anders een nieuwe aan! 3. Ga na of u als ondernemer aangifte moet doen, en zo ja, welke dan precies. Elk jaar zijn de eisen weer iets anders, en het is van belang te weten wat er precies van u wordt verwacht. 4. Werk uw administratie bij. Deze moet goed op orde zijn om aangifte te kunnen doen. Als u hier op 1 maart nog aan moet beginnen, kunt u in tijdnood komen. 5. Bestudeer de online rekenhulp. Hier vindt u belangrijke hulpen die het rekenen een stuk makkelijker maken. Dat kan u een hoop werk besparen! 6. Loop na waar u dit jaar extra op moet letten. Er zijn bepaalde lastige onderwerpen waar elk jaar veel ondernemers tegenaan lopen. Bovendien is er een aantal zaken veranderd sinds 2015. 7. Schrijf de belangrijke data in uw agenda! Vanaf 1 maart staat de aangifte klaar voor u en tot 1 mei heeft u de gelegenheid deze in te vullen. Redt u dat echt niet? Vraag dan vóór 1 mei uitstel aan! Meer ondernemerstips? Wilt u meer tips over uw belastingaangifte als ondernemer? Bekijk dan ook deze blog van Places.nl. Bij Places vindt u dagelijks nieuwe artikelen met de laatste tips en tricks voor bedrijven en ondernemers!

Sanne
Accounting
30 december 2015

Back to basics: gemakkelijk besparen met deze tips!

Als ondernemer heeft u een eigen systeem. U koopt uw producten bij een bepaalde leverancier in, u heeft vaste afspraken over diensten die u afneemt, u heeft een rooster voor de werktijden en u beheert de computers op uw eigen manier. Alhoewel dit waarschijnlijk prettig werkt, verkijken velen zich op de kosten die gemaakt worden met deze vaste patronen. Als u er op tijd bij bent, kunt u met kleine trucjes een hoop besparen! Places.nl geeft u vandaag 5 tips om de kosten te drukken in het MKB. 1. Houd de markt in het oog Weinig ondernemers lijken alert te zijn op de marktontwikkelingen. Zo koopt meer dan de helft koopt producten in op intuïtie, zonder daarbij onderzoek te doen naar de juiste prijs/kwaliteitverhouding. Redelijke prijzen kunnen erg schommelen, en het loont de moeite regelmatige de actuele stand van zaken te bekijken voor u zomaar een aankoop doet. Dit kan bijvoorbeeld door rond te neuzen bij concurrenten, of na verloop van tijd nieuwe offertes aan te vragen. Wie weet betaalt u wel onredelijk veel voor iets wat inmiddels veel goedkoper kan! 2. Flexwerk Alhoewel flexwerken steeds gebruikelijker begint te worden, werken veel bedrijven nog steeds met enkel vast personeel. Dit kan als nadeel hebben dat in tijden van rust of crisis de kosten voor aanwezig persoonlijk onverminderd doorlopen. Een alternatief is om vast te stellen hoeveel mankracht er minimaal nodig is, en bij behoefte aan meer kunt u flexibel personeel inzetten. 3. Van vast naar variabel Een derde tip is om uw vaste kosten variabel te maken. Hierdoor kunt u als ondernemer meer flexibel meegaan met de markt. U kunt dit bijvoorbeeld doen door bepaalde bedrijfsonderdelen uit te besteden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken als catering, call centers en externe datacenters. U zou bijvoorbeeld uw telefoondienst kunnen laten overnemen door Places Antwoordservice. 4. Koop samen in Over het algemeen geldt: des te meer u inkoopt, des te voordeliger u relatief gezien uit bent. Het loont dus de moeite om op zoek te gaan naar één of meer partners om gezamenlijk mee in te kopen. Sluit een deal met een leverancier, en split de kosten met de anderen. Daarmee komt iedereen voordeliger uit. 5. Energie Last but not least: bespaar op uw energiekosten. Het lijkt een afgezaagd advies, maar door energiebesparende maatregelen in te voeren kunt u tot wel 10% aan energiekosten besparen. Hoe simpel het ook is, zet dus uw lichten uit als u niet aanwezig bent, zet uw computers uit of op slaapstand bij afwezigheid en vervang die gloeilamp door een spaarlamp. Het lijken kleine beetjes, maar u zult het terugzien op de jaarafrekening! Meer lezen? Houd dan de Places blogpagina in de gaten en lees dagelijks nieuwe tips voor ondernemers zoals u!

Sanne
Accounting
19 november 2015

Bespaar kosten door middel van outsourcing

Outsourcing is een trend die steeds vaker bij bedrijven te zien is: het doel is vooral het besparen van kosten. Outsourcing wordt vooral toegepast bij het onderhouden van contact met klanten. Een erg belangrijk deel van de communicatie, de klanten houden uw bedrijf als het ware draaiende. Places vertelt u in deze blog graag wat outsourcing precies inhoudt, wat de voordelen er van zijn en in wat voor vormen het voorkomt. Daarnaast laten we u ook kennis maken onze eigen outsourcingdienst, zodat u gelijk kunt zien hoe outsourcing werkt. Wat is outsourcing precies? "An agreement in which the outsourcing firm delegates (part of) the activities that the firm used to perform internally to another company, which is the outsourcing provider." Zo luidt de definitie van Outsourcing volgens Gilley en Rasheet (2000) en McCarthy en Anagnostou (2004). Dit betekent dat u bij outsourcing een activiteit die u voorheen zelf uitvoerde, uitbesteedt aan een ander extern bedrijf. Dit externe bedrijf is in de meeste gevallen gespecialiseerd in de uitbestede activiteit. Een voorbeeld: klantencontact wordt uitbesteedt aan een callcenter dat dagelijks veel telefoontjes aanneemt. De voordelen van outsourcing Het uitbesteden van activiteiten lijkt misschien wat eng, omdat u niet alle touwtjes zelf in handen heeft. Toch hoeft u zich geen zorgen te maken, de activiteit uitgevoerd door het gespecialiseerde externe bedrijf blijft altijd voor u inzichtelijk. Door de tijd die u bespaart, bespaart u daarnaast ook kosten, waardoor er ruimte is voor ontwikkeling op andere gebieden. Met outsourcing krijgt u toegang tot kwaliteiten die niet intern aanwezig zijn en houdt u tijd over voor andere belangrijke taken die binnen uw bedrijf uitgevoerd moeten worden. Near-shore en off-shore Er zijn twee verschillende soorten outsourcing: near-shore en off-shore. Bij near-shore outsourcing wordt de activiteit overgenomen door een bedrijf binnen het eigen land of binnen de eigen regio. Bij off-shore vindt de outsourcing buiten het eigenland of buiten de eigen regio plaats. De ervaring laat zien dat near-shore outsourcing zorgt voor een betere loyaliteit en tevredenheid. Dit heeft vooral te maken met empathie en communicatie. Door een verschil in normen, waarden en dialecten kunnen er nog wel eens misverstanden ontstaan bij off-shore, die bij near-shore outsourcing snel zullen voorkomen. Places antwoordservice Bij Places kunt u uw klantencontact (gedeeltelijk) uitbesteden. De telefoon wordt door onze medewerkers opgenomen zoals u wenst. Zij noteren vragen of opmerkingen van klanten, zodat u hier een notificatie van krijgt die u ten alle tijden kunt openen. Ook kunt u er voor kiezen om de klant bij dringende situaties met u te laten doorverbinden. U kunt er ook voor kiezen om de telefoon alleen door ons op te laten nemen wanneer u zelf niet in de gelegenheid bent. Met onze antwoordservice vergroot u niet alleen het serviceniveau van uw bedrijf, maar zorgt u er ook voor dat potentiële klanten niet verloren gaan. Bent u nieuwsgierig naar onze outsourcingdienst? Bel dan 024 - 2031007 voor een voorbeeldgesprek. Voor meer informatie en vrijblijvend advies zijn wij te bereiken via het nummer 024 - 3506953.

Sanne
Accounting
19 maart 2015

Belastingaangifte: 5 tips die het u vergemakkelijken

Het is maart, en dat betekent dat het tijd is voor de jaarlijkse belastingaangifte! Maar waar moet u ook alweer op letten? Veel ondernemers kunnen wel wat tips gebruiken om de belastingaangifte weer op de juiste manier uit te voeren. Places.nl presenteert ze u in deze blog. 1. Zorg voor een goed overzicht Wanneer u aan de slag gaat met uw belastingaangifte, is het belangrijk dat u een duidelijk overzicht heeft van uw inkomsten en uitgaven. Ook moet uw administratie op orde zijn. Bewaar uw bonnetjes dus bijvoorbeeld goed en houd uw uren op de juiste manier bij. Zorg er ook voor dat u uw facturen bewaart en ordent. Zo kunt u snel belangrijke informatie terugvinden. 2. Vraag op tijd uitstel aan Weet u al dat het niet gaat lukken om uw belastingaangifte op tijd te doen, vraag dan voor 1 mei uitstel aan. U kunt uw uitstel digitaal aanvragen via een formulier op het beveiligde deel van de website van de Belastingdienst. U kunt vindt het onder het kopje 'Overige formulieren'. Wanneer u te laat aangifte doet kan u een verzuimboete opgelegd worden. Wilt u een hulpmiddel inschakelen om er zeker van te zijn dat u dit niet vergeet? Stel dan het sms-alert van de Belastingdienst in. Zo wordt u via een sms op de hoogte gehouden van de vervaldatum van uw aangifte. 3. Benut de kleineondernemersregeling (kor) Als ondernemer zijnde bestaat de kans dat u geen btw hoeft af te dragen als u in een jaar minder dan â1.883 aan btw zou moeten betalen. Deze regeling valt onder de kleineondernemersregeling. Deze regeling kan u dus een mooie uitkomst bieden. Controleer dit dan ook tijdig. 4. Let op de mkb-winstvrijstelling Als ondernemer heeft u recht op de mkb-winstvrijstelling. Dit is een aftrekpost op uw winst. Het gaat om een percentage van de behaalde winst uit één of meerdere ondernemingen. Sinds 2013 bedraagt de mkb-winstvrijstelling 14% van de winst. De mkb-winstvrijstelling verlaagt uw fiscale winst waardoor u minder belasting verschuldigd bent. U krijgt echter geen mkb-winstvrijstelling over de winst die u hebt behaald als medegerechtigde. Let er dus op dat dit goed voor uw bedrijf verwerkt wordt. 5. Let op nationale en internationale regelgeving Levert u ook producten of diensten aan het buitenland? Let dan goed op, want in het buitenland gelden er andere regels. Lees meer handige tips op Places.nl Verwerk uw belastingaangifte vanaf deze maand dus op de juiste manier met de tips van Places! Naast de vele mogelijkheden die Places u biedt met haar diensten via Telefoonboek.nl, Beste.nl, Openingstijden.com, Places Antwoordservice en binnenkort ook Places Websites, bent u op onze blogpagina dus ook aan het juiste adres voor praktische tips en actuele mkb-informatie. En dat iedere dag! Lees bijvoorbeeld ook hoe u duurzaam onderneemt en hoe u optimaal nieuwsbriefaanmeldingen genereert. Heeft u nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze servicedesk via 024 - 3555 299. Wij staan u graag te woord!

Sanne
Accounting
22 december 2014

Uw uren in beeld: besteed uw tijd efficiënter!

U kent het vast: u heeft zoveel verschillende werkzaamheden dat u aan het einde van de week het overzicht kwijt bent. Heeft u nu vier uur besteed aan het factureren, of was het meer? Het bijhouden van uw gewerkte uren kan u helpen gemakkelijk een overzicht te creëren. En nog belangrijker, u kunt er in een oogopslag mee zien waar er tijd te winnen valt. In deze blog introduceert Places.nl enkele tools om uw uren in kaart te brengen. Uren registreren Met een urenoverzicht heeft u inzicht in al uw werkzaamheden en de bijbehorende tijd die u aan deze taken kwijt bent. Een urenoverzicht is voor u als ondernemer nuttig, omdat u zo uw tijdsbesteding beter in de gaten houdt. Als uit het overzicht blijkt dat u te lang over taken doet, kunt u onderzoeken waarom het zoveel tijd kost. Heeft u dat ontdekt, dan kunt u uw werkzaamheden in het vervolg wellicht sneller of efficiënter uitvoeren. Dat is voordelig voor uzelf, en voor uw onderneming. Hulpmiddelen Een overzicht van uw uren is natuurlijk zelf te maken met pen en papier. Maar gelukkig zijn er verschillende tools waarmee u eenvoudig uw uren registreert: Nanda Met het programma Nanda boekt u uw uren in enkele klikken. U kunt uw overzicht eenvoudig filteren op datum, dag, gebruiker, project of label. En is uw overzicht eenmaal gecreëerd, dan kunt u deze gemakkelijk exporteren naar andere programma's, bijvoorbeeld naar Excel. Telefonische applicaties Ook als u niet achter uw computer zit, is het mogelijk om uw uren bij te houden. Bijvoorbeeld via telefonische applicaties met de naam 'Urenregistratie'. Al deze apps houden uw uren bij, maar ze verschillen in functionaliteit. Zo zijn er apps waarmee u gebruik kunt maken van een stopwatch, een standaard pauze in kunt stellen en uurtarieven in kunt voeren. Tips Heeft u eenmaal uw urenoverzicht duidelijk in kaart gebracht, dan is het tijd voor verandering! Zo kunt u uw social media efficiënter beheren, gebruik maken van intranet, de productiviteit van uw medewerkers verhogen en ten slotte afscheid nemen van een overvolle inbox met de Places Antwoordservice. Bel voor vrijblijvend advies naar 024 - 3506953, wij staan voor u klaar.

Sanne
Accounting
19 november 2014

Hoe zorgt u ervoor dat facturen op tijd betaald worden?

De overheid is een slechte betaler, blijkt uit onderzoek van het Verbond van Creditmanagement Bedrijven. Bedrijven worden gemiddeld pas 29 dagen nadat de vervaldatum verstreken is betaald. Dit is een stijging ten opzichte van vorig jaar, waar het gemiddelde 26 dagen was. Maar niet alleen de overheid betaalt laat, ook andere Nederlandse bedrijven staan er om bekend hun rekeningen te laten liggen. Hoe zorgt u er als ondernemer nou voor dat u uw geld op tijd ontvangt? Maak duidelijke afspraken Zorg ervoor dat uw algemene voorwaarden bekend zijn bij uw klanten. Zo voorkomt u situaties waarin er niet wordt betaald omdat er onduidelijkheden zijn. U bepaalt de betaaltermijn Opdrachtgevers horen zelf te kunnen bepalen welke betaaltermijn zij hanteren. In de praktijk blijkt echter steeds vaker dat het de klanten zijn die de dienst uitmaken. Dit resulteert in betaaltermijnen die verschillen per klant, wat voor een grotere werklast voor uw administratie zorgt. Zorg voor een snelle facturatie Hoe eerder uw klanten een factuur ontvangen, hoe sneller zij kunnen betalen. Vermeld in uw facturen duidelijk de vervaldatum van de factuur en de gemaakte afspraken zodat uw klanten hiervan op de hoogte zijn. Stuur herinneringen Stuur, wanneer uw klanten nog niet hebben betaald, eerst een herinnering van de factuur. Misschien zijn ze het gewoon vergeten of is de factuur verdwaald in de post. U geeft uw klanten dan de kans om zelf het geld over te maken voordat u andere stappen moet ondernemen. Schakel een incassobureau in Als de door u gestelde betaaltermijn wordt overschreden, kunt u een incassobureau inschakelen. In veel gevallen wordt dit niet of te laat gedaan, waardoor veel ondernemers geld mislopen. Breng een boete in rekening Voor overheden geldt dat bedrijven een boete van 40 euro in rekening mogen brengen wanneer er na de betaaltermijn wordt betaald. Veel ondernemers weten niet van het bestaan van de boete af of kiezen er toch voor om er geen gebruik van te maken. Zonde! Better safe than sorry Vertrouwt u het niet? Dan is het zaak om een klant eerst even na te checken voordat u afspraken maakt. Hiermee voorkomt u veel rompslomp achteraf. Checken kunt u doen bij de Kamer van Koophandel of Dun & Bradstreet. Wees altijd bereikbaar Een goede bereikbaarheid kan er ook voor zorgen dat uw facturen eerder betaald worden. Als er onduidelijkheid bestaat over afspraken of klanten beschikken niet over de juiste gegevens, is het belangrijk dat ze altijd contact met u kunnen opnemen. Als ondernemer is het helaas vrijwel onmogelijk om 24/7 stand-by te staan. Gelukkig kan de Places Antwoordservice dit voor u oplossen. Wij nemen de telefoon voor u op wanneer u hier zelf niet toe in staat bent. U krijgt dan direct een bericht met daarin de gegevens van de klant, zodat u ze zelf terug kunt bellen wanneer het u uitkomt. Debiteurenbeheer mag dan wat tijd en geld kosten, het levert ook veel geld op. Facturen die blijven liggen omdat deze niet worden betaald zijn natuurlijk hartstikke zonde. Wilt u meer weten over het optimaliseren van uw debiteurenbeheer? Lees dan meer blogs op Places.nl. U vindt hier bijvoorbeeld handige applicaties om uw financiën te regelen.

Sanne
Accounting
18 juni 2014

Bespaartips van Telefoonboek.nl voor uw bedrijf!

In crisistijden proberen bedrijven op allerlei manieren kosten te besparen. Ook als u een bedrijf begint, krijgt u te maken met (soms onverwachte) opstartkosten. Besparen hoeft natuurlijk niet automatisch een verlies van kwaliteit van uw producten of diensten te betekenen. Als bedrijf kunt u flink op uw kosten besparen zonder daar veel moeite voor te doen. Lees in deze blog een aantal handige tips hoe u bespaart met beleid. Inzicht in uw kosten Voordat u probeert een vinger op de zere plek te leggen, moet u zich goed afvragen in hoeverre u inzicht heeft in uw kostenposten. Bekijk bijvoorbeeld per maand precies wat er binnenkomt en wat u waaraan uitgeeft. 'Kleine' uitgaven schieten er namelijk vaak tussendoor en ontgaan de aandacht. Mocht u hulp nodig hebben, bijvoorbeeld door middel van software waar u deze berekeningen makkelijk kunt maken, bekijk dan de MKB Kosten Monitor. Deze kost u een kleine investering maar bespaart u een hoop tijd met het krijgen van een inzicht in uw in- en uitgaven. Op kostencheck.nl kunt u daarnaast eenvoudig een kostencheck doen. Maak vervolgens een tweedeling in noodzakelijke kosten en overbodige kosten. Hierbij kunt u aan de ene kant denken aan boekhouding of huur voor uw bedrijfspand en aan de andere kant aan onnodige luxe zoals dure leaseauto's of huur voor een te groot kantoor. Probeer hierin voor uzelf een goede afweging te maken. Een aantal overbodige kosten kan natuurlijk wel bijdragen aan de werksfeer, voor personeelsuitstapjes bijvoorbeeld, en daardoor ook weer aan uw winsten. Bekijk dus per post 'overbodige kosten', welke echt overbodig zijn en welke wellicht indirect effect kunnen hebben op uw bedrijvigheid. Handige besparingstips: 1. Energie Op energie kan veel worden bespaard. Zet de verwarming tijdens kantooruren bijvoorbeeld een graadje lager en na werktijd uit. Mogelijk kunnen apparaten zoals computerschermen en printers uit of op slaapstand worden gezet. Ook is de verlichting op bijvoorbeeld op het toilet belangrijk; laat deze niet de hele dag branden. Maak medewerkers er attent op om het licht na het toiletbezoek uit te doen, of zorg ervoor dat het licht automatisch uit gaat na 10 minuten. Groene energie is populair anno 2014. Niet alleen omdat u veel geld op uw energierekening kunt besparen. Met groene energie helpt u het milieu een handje, en een 'groen' imago is goed voor je merk en spreekt meer potentiële klanten aan!Een aantal concrete tips over 'Going Green' vindt u hier. 2. Communicatiemiddelen Waarschijnlijk belt u overdag meer dan u in de gaten heeft. Door over te stappen op bijvoorbeeld Skype kunt u enorm besparen. Via Skype kunt u gratis bellen, chatten en een videogesprek voeren met mensen (nationaal én internationaal) die ook Skype hebben. Skypen kan via een iPhone of laptop. U hoeft dan alleen uw standaard internetkosten te betalen. 3. Samenwerken met de concurrent Heeft u wel eens gezamenlijke inkoop overwogen? Er zijn in Nederland veel MKB'ers die samen zijn gaan inkopen en daardoor fors hebben bespaard of hun marges hebben verbeterd. Gezamenlijk inkopen kunt u ruim zien. Van de aanschaf van computers tot de beveiliging van bedrijfspanden en producttransport. Misschien kunt u aansluiten bij een paar bedrijven die al samenwerken. Hoe meer u samen afneemt, hoe goedkoper het wordt. 4. Goede relatie met uw leveranciers Een goede relatie met leveranciers kan op de lange termijn erg waardevol zijn. Door een goede band te hebben zal een leverancier sneller aan u denken, bijvoorbeeld wanneer de leverancier een restpartij heeft. Ook kunnen er dan makkelijker prijsafspraken worden gemaakt, waardoor de inkoop van producten wellicht voordeliger wordt. 5. Thuiswerken Eén van de eerste dingen die een MKB'er regelt als het goed gaat met een bedrijf, is een kantoorpand. In 2014 is dat eigenlijk heel 'ouderwets'. Het is met de moderne technologie in ons achterhoofd soms niet meer nodig om een ruimte te huren waar gewerkt kan worden. Werken kan ook vanuit de trein, vanaf de bank of op een flexwerkplek in de buurt. Daarnaast werken flexwerkplekken stimulerend en ontmoet u collega-ondernemers waar u mee kunt netwerken en wellicht nog het één en ander van kan leren.Overigens werkt goed en gemotiveerd personeel ook automatisch kostenbesparend vanwege een hogere productiviteit en kwaliteit die geleverd wordt.U kunt er ook over nadenken om zelfs personeel thuis te laten werken, afhankelijk van uw branche. U kunt bijvoorbeeld door 'in de cloud' te werken nog steeds in dezelfde bestanden werken als iemand die een dorp in de buurt achter zijn of haar laptop zit. Uw bestanden worden namelijk niet opgeslagen op de computer zelf, maar in de cloud: online dus. Alle medewerkers hebben toegang tot dezelfde bestanden en kunnen zelf nieuwe bestanden toevoegen. 6. Autokosten Door bewust om te gaan met het aanschaffen van auto's voor uw personeel kunt u veel kosten besparen. Kies voor minder luxe, en meer voor bijvoorbeeldtweedehands of zuinigere auto's. Ook kunt u uw medewerkers stimuleren om te carpoolen. Zodra twee medewerkers samen reizen, hoeft u de kilometervergoeding namelijk maar één keer te betalen. 7. Marketingactiviteiten uitbesteden Wist u dat u met het inschakelen van een marketingbureau kosten kan besparen? Een marketingbureau kan voor uw bedrijf alle taken op het gebied van marketing verzorgen: campagnes, tekstproducties en crossmedia design. Dit lijkt aanvankelijk misschien niet kostenbesparend. Het samenwerken met een externe partij zorgt echter voor een besparing op de kosten van het aannemen en trainen van gediplomeerd personeel, de werknemersverzekeringen en het inrichten van de werkplek. Daarnaast kunt u er natuurlijk vanuit gaan dat professionals op het gebied van marketing uw opdrachten in een veel kortere tijd uitvoeren dan u dat zelf kan doen. Door de expertise en ervaring van het marketingbureau verbetert u daarnaast ook de kwaliteit van de marketingactiviteiten. Op Telefoonboek.nl vindt u verschillende marketingbureaus bij u in de buurt, wellicht zit de geschikte specialist voor uw bedrijf ertussen! Lees hier meer over het uitbesteden van social media. 8. Antwoordservice Door goed bereikbaar te zijn voor uw klanten loopt u geen potentiële opdrachten of aankopen mis. Niets is zo vervelend als potentiële klanten die naar de concurrent lopen omdat ze u niet te pakken hebben kunnen krijgen. Veel MKB-bedrijven kampen met het probleem dat een vaste, altijd bereikbare telefoniste erg duur is en natuurlijk ook een eigen werkplek nodig heeft. Via Telefoonboek.nl kunt u dit probleem makkelijk oplossen met de Places Antwoordservice. U kunt de telefoon op uw gewenste manier laten aannemen, ook buiten kantoortijden en in het weekend, en u krijgt vervolgens direct een bericht met daarin een uitgebreid verslag van het gesprek. De telefonistes van de Places Antwoordservice zijn professioneel en behandelen uw klanten alsof het hun eigen zijn. Focus op kwaliteit Let op met het besparen van kosten op de kwaliteit van een product of dienst. Een hogere productie-efficiëntie is dan wel kostenbesparend. De klanttevredenheid wordt echter niet bevorderd door standaard producten, lagere kwaliteit of goedkopere materialen, teruglopende service, minder aandacht of minder productkennis bij medewerkers. Zorg voor inzet op hogere kwaliteit, van het product én het productieproces. Er worden dan juist kosten bespaard door het terugdringen van productiefouten en het verkorten van doorlooptijd. Neem dus de tijd om uw hele bedrijf eens goed onder de loep te nemen en kritisch te bekijken waar u geld kunt besparen. Ervaring leert dat u hier snel een aantal overbodige kostenposten mee uit de weg ruimt, en dus automatisch maatregelen treft voor een financieel gezondere toekomst voor uw MKB-bedrijf. Vergeet ook uw verzekeringen, drukwerk en internetkosten. Durf te onderhandelen met bedrijven waarvan u afneemt en probeer vooral niet te snel besparingen door te berekenen naar uw personeel of klanten. Uw financiën altijd en overal bijhouden? Telefoonboek.nl heeft ook handige apps om uw financiën te regelen op een rij gezet.

Sanne
Accounting
1 april 2014

Handige apps om uw financiën te regelen

Boekhouding en andere financiële zaken vinden steeds meer online plaats. Toch vinden veel ondernemers de financiën vaak nog steeds een ingewikkelde zaak. Om het voor u wat makkelijker te maken, zijn er verschillende apps voor uw smartphone en tablet beschikbaar die het regelen van uw financiën een stuk eenvoudiger maakt. Ook kunnen deze apps u op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen rondom wetten en andere belangrijke zaken op het gebied van MKB. Vaak zijn de apps heel gebruiksvriendelijk waardoor veel financiële zaken makkelijk af te handelen zijn, zonder dat u er veel kennis over hoeft te hebben.Places.nl heeft een aantal handige financiële apps voor u op een rijtje gezet. NieuweWetten-App Als ondernemer is het natuurlijk belangrijk om op de hoogte te zijn van nieuwe wetgeving en regels. Gelukkig heeft het ministerie daar voor de ondernemer 2.0 een handige oplossing voor gevonden: de NieuweWetten-App. Via deze app kunt u instellen van wat voor soort wetswijzigingen u meldingen wil krijgen en wanneer. Automatische updates zorgen ervoor dat u nooit meer voor een verrassing komt te staan als er weer een keer een wet is ingevoerd zonder dat u daar vanaf weet. OverOpIBAN-app De nieuwe regels rondom IBAN zijn van kracht, echter nog niet definitief. Bovendien zijn klanten vaak nog niet altijd op de hoogte van wat hun IBAN-rekeningnummer is. Deze handige app zorgt ervoor dat als u het rekeningnummer invoert er een IBAN nummer uit komt rollen. De app is gratis te verkrijgen voor Android, iPhone en Windows Phone. Mobiel bankieren De mobiel bankieren apps van onder andere de Rabobank en ING zijn inmiddels al vrij bekend, maar daarom niet minder handig. Overal internetbankieren waar en wanneer u maar wil, uw financiën overzichtelijk weergegeven en overschrijvingen boeken. Punt van kritiek blijft natuurlijk het feit dat computers beter beschermd zijn tegen cybercrime dan mobiele apparaten. Ook hier is echter discussie over. Muis Live app De 'MUIS LIVE App' is een administratie app waarmee u wanneer en waar u wilt, op de hoogte bent van uw financiële administratie. Het komt tegenwoordig vaak voor dat u, al dan niet door flexwerken, onderweg bent en daar door een afwezige boekhouding geen beslissingen kunt maken op management niveau. Met deze app kunt u simpelweg via uw iPhone of iPad uw balans inzien en zelfs facturen beschikbaar stellen. De app is weliswaar gratis, maar alleen beschikbaar voor Apple gebruikers. VerzuimSignaal Met de app VerzuimSignaal kunt u als ondernemer het verzuim en ziekte van uw personeel direct via een app registreren. U krijgt ook meldingen over nog uit te voeren taken en verzuimsignalen, waardoor u een mooi overzicht krijgt van verzuimpercentages. Gegevens van uw personeel en UWV documenten kunt u kwijt in deze app, en er kunnen ook gegevens op het gebied van organisatie, afdelingen en medewerkers geïmporteerd en geëxporteerd worden. De app is helaas niet gratis en alleen verkrijgbaar voor Apple gebruikers. Yuki 'Het nieuwe boekhouden', zo noemt Yuki het. Door documenten in te scannen en door te sturen naar uw telefoon of dropbox wordt uw boekhouding automatisch door een medewerker van Yuki geboekt. Zo heeft u altijd een up-to-date boekhouding en heeft u altijd en overal uw facturen en contracten bij de hand. Met Yuki heeft u een nieuwe digitale archiefkast. De app is niet gratis, maar u kunt de app wel gratis uitproberen. Moneybird We schreven er al eerder over, de handige app Moneybird. Moneybird is een app die u helpt bij het snel en efficiënt opstellen van facturen waardoor het een simpel klusje wordt. Facturen maakt u met deze app onderweg in de trein of 's avonds op de bank. De app biedt ook een overzicht van uw facturen en kunt u bonnetjes inscannen. U kunt de app gratis gebruiken, maar dan beschikt u over weinig functies. Vanaf € 10 per maand kunt u redelijk uit de voeten om de app veelvuldig te gebruiken. Andere gratis opties van factuur apps zijn Efactuurdirect en Digitalefactuur.nl. Deze gratis apps zijn echter erg beperkt in hun kunnen. Eigen app ontwikkelen? Heeft u zelf een goed idee voor een app, of wilt u een app voor uw website of andere doeleinden? Met het Nederlandse AppMachine kunt u eenvoudig, maar erg mooi zelf apps bouwen. Het gebruik van AppMachine is niet gratis, maar wel een uitkomst als u zelf de technische 'know-how' niet heeft en toch zelf een app wil maken. Wilt u meer tips over handige apps? Bekijk dit overzicht van 7 handige apps voor zakelijk Nederland. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die Telefoonboek.nl biedt om uw bedrijf online beter zichtbaar te maken? Wij geven u hierover graag advies. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Telefoonboek.nlvia 024 3555 299.

Sanne
Accounting
17 december 2013

Tijdig rekeningen betalen: enkele handige tips

Nederlandse ondernemers betalen hun rekeningen sneller dan vorig jaar. Zo wordt er dit jaar gemiddeld 6 dagen sneller betaald dan in 2012, doordat steeds meer bedrijven maatregelen nemen om een tijdige betaling te stimuleren. Places.nl vertelt u waarom tijdig betalen ook voor uw bedrijf belangrijk is en geeft tips waarmee u achterstallige betalingen voorkomt. Facturen: betaal ze op tijd Vanaf maart 2013 is het vaststellen van een maximale betalingstermijn wettelijk verplicht. Ondernemers hebben nu maximaal zestig dagen de tijd om een factuur te betalen. Het is mogelijk om een langere betaaltermijn te kiezen, maar alleen als het in de overeenkomst is vastgelegd. Toch betalen lang niet alle Nederlandse bedrijven hun rekeningen op tijd. Dat komt vaak door financiële problemen. Volgens het creditmanagementbureau Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland betalen bedrijven ook vaak met opzet niet op tijd. Het gaat dan voornamelijk om business-to-business. Bijvoorbeeld omdat er zelf een andere betalingstermijn gehanteerd wordt, of om het bedrijfskapitaal op peil te houden. Dat zijn de betalingsmiddelen van een bedrijf, namelijk het kasgeld en saldo op de bank bij elkaar opgeteld. Als een factuur niet op tijd betaald wordt, kan dat grote gevolgen hebben voor andere ondernemingen. Veel kleine en middelgrote ondernemingen gaan failliet omdat zij geen grote buffer hebben. Ze beschikken dan niet over voldoende betalingsmiddelen om de wanbetalingen te compenseren. Verlaat betalen is bovendien niet goed voor een eigen onderneming omdat er dan niet aan de verplichtingen wordt voldaan. Dat kan zelfs leiden tot een faillissement. Wordt er te laat betaald, dan kan een schuldeiser wettelijke rente berekenen over het te betalen bedrag vanaf de uiterste betalingsdatum. Daarnaast kan een vergoeding voor de incassokosten worden berekend, die bij dit factuurbedrag worden opgeteld. Dit zijn de extra kosten die een ondernemer moet maken om het openstaande bedrag te vorderen. Als hier vooraf geen afspraken zijn gemaakt geldt er een standaard wettelijk percentage van het factuurbedrag als kostenvergoeding. Deze kosten worden ook wel buitengerechtelijke incassokosten genoemd en bedragen altijd minimaal veertig euro. Hoe kunt u tijdige betalingen stimuleren? Er zijn verschillende maatregelen waarmee ondernemingen achterstallige betalingen kunnen tegengaan. Deze maatregelen kunnen andere bedrijven dus ook nemen om ervoor te zorgen dat ú tijdig betaalt. Places.nl zet veelvoorkomende maatregelen op een rij: 1. Acceptgiro Het bijvoegen van een acceptgiro kan de betaling van een factuur versnellen. Zeker als daarbij het totaalbedrag in één opslag duidelijk is. Zo wordt voorkomen dat een bedrag wordt overgemaakt zonder de btw daar bij op te tellen. 2. Vermeld de exacte datum Op veel facturen staat een standaardtekst zoals 'betaling binnen 14 dagen'. Door de exacte datum te vermelden zorgt u ervoor dat de uiterste betaaldatum makkelijker wordt onthouden. Handig als u vlak voor het einde van de maand een factuur verstuurt, omdat niet alle maanden een gelijk aantal dagen tellen. 3. Zoek het juiste moment De maanden juli en augustus zijn ongunstig voor bedrijven om hun openstaande rekeningen te betalen. Door op tijd te beginnen met de invordering zorgt u ervoor dat uw factuur de hoogste prioriteit heeft op het moment dat de kredietwaardigheid het hoogst is. Van MKB is bekend dat de vakantiemaanden in de zomer momenten zijn waarin rekeningen slecht betaald worden. Daarnaast wordt vaak direct ná de vervaldatum een aanmaning verstuurd. Daarbij passen veel bedrijven een gesegmenteerde strategie toe: hoe meer risico een niet betaalde factuur oplevert, hoe meer aandacht eraan besteed wordt. Gaat het om een groot bedrag of risico, herinner de klant dan vaker aan factuur dan wanneer het om een klein bedrag gaat. Tips om zelf achterstallige betalingen te voorkomen Ondanks de maatregelen die bedrijven nemen, blijft een achterstallige betaling makkelijk veroorzaakt. U hoeft maar even niet op te letten en de betalingstermijn is al verstreken. De volgende tips kunnen u helpen zelf een achterstallige betaling te voorkomen: 1. Vraag een digitale factuur aan Digitale facturen worden sneller betaald dan facturen die u per post ontvangt. Heeft u de optie om te kiezen hoe u facturen ontvangt, kies dan voor digitale facturen. Die kunt u op internet altijd terugzoeken, en zo voorkomt u dat u belangrijke facturen op papier kwijt raakt. 2. Betaling plannen Maakt u gebruik van internetbankieren, dan kunt u uw betaling alvast klaarzetten met de betaaldatum erbij. Betaling gaat dan automatisch. U hoeft er dan niet meer aan te denken dat de factuur op een later moment nog betaald moet worden. De kans dat u dit vergeet en vervolgens misschien zelfs geconfronteerd wordt met een deurwaarder wordt zo verkleind. 3. Archiveer belangrijke berichten Door dagelijks de post te openen en belangrijke post in een ordner met tabbladen te bewaren, vermindert u de kans dat een belangrijk bericht aan uw aandacht ontsnapt. Een factuur niet betaald, wat nu? Heeft u uw factuur nog niet betaald, dan is de kans dus groot dat het bedrijf waar u een betaling aan verschuldigd bent u een aanmaning stuurt. Dat gebeurt vaak telefonisch, want een telefoontje blijkt beter te werken dan een schriftelijke herinnering. Bent u het niet eens met de rekening omdat de incassokosten volgens u niet juist zijn, dan kunt u het beste allereerst contact opnemen met het bedrijf waaraan u het bedrag verschuldigd bent. Is er inmiddels een incassobureau ingeschakeld, dan kunt u proberen in samenspraak met hen tot een oplossing te komen. Ook kunt u naast dit schriftelijk bezwaar beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering. Heeft u uw factuur per ongeluk dan wel opzettelijk niet betaald, dan is het zaak alsnog zo spoedig mogelijk te betalen. Door bijkomende buitengerechtelijke incassokosten betaalt u altijd meer voor de oorspronkelijke factuur, maar daarnaast kunt u met externe partijen te maken krijgen. Blijft uw betaling uit dan kunt u na een aanmaning zelfs met een deurwaarder te maken krijgen die u met gerechtelijke middelen kan dwingen tot betaling. De deurwaarder kan bijvoorbeeld beslag leggen op uw loon of een woning ontruimen. Ook u kunt nu deel uitmaken van de groep Nederlandse ondernemers die hun rekeningen sneller betalen dan vorig jaar. Met bovenstaande tips zijn achterstallige betalingen niet langer nodig. Mocht u toch niet tijdig betaald hebben, dan is het dus verstandig om na het verstrijken van de betalingstermijn zo snel mogelijk een afbetalingsregeling af te spreken en zo spoedig mogelijk te reageren op de correspondentie die u van het bedrijf ontvangt.

Sanne
Accounting
12 juli 2013

IBAN checklist voor ondernemers: zo stapt u succesvol over!

Vanaf 1 februari 2014 gaat iedereen over op IBAN. Vanaf dat moment is er nog maar één Europese betaalmarkt. Dit geldt ook voor u als ondernemer. Maar wat zijn de gevolgen hiervan en welke maatregelen moet u hiervoor nemen? Wat is IBAN? IBAN staat voor International Bank Account Number. IBAN wordt wereldwijd al tientallen jaren gebruikt voor alle internationale betalingen. Vanaf 1 februari 2014 wordt dit het enige rekeningnummer dat u kunt gebruiken voor al uw betalingsverkeer. Zowel bedrijven als consumenten gaan over op IBAN. Voor u betekent dit dat u een langer rekeningnummer krijgt. Welke voordelen biedt IBAN voor ondernemers? De overstap naar IBAN maakt het voor bedrijven eenvoudiger om betalingen vanuit het buitenland te ontvangen of zelf naar buitenlandse rekeningen over te maken. Vooral voor bedrijven die internationaal zaken doen, biedt IBAN voordelen. Maar ook wanneer u buitenlandse werknemers in dienst hebt of bijvoorbeeld in het grensgebied werkt, maakt IBAN ondernemen voor u makkelijker. Zo stapt u als ondernemer over op IBAN 1 februari 2014 lijkt misschien nog ver weg voor u. Maar toch zal u aan een aantal zaken moeten denken voor de overstap naar IBAN voor uw onderneming: - Breng uw klanten op de hoogte van uw nieuwe IBAN nummer. - Ook de rekeningnummers van uw vaste klanten zullen veranderen. Zet deze rekeningnummers daarom om in IBAN nummers, bijvoorbeeld in uw adressenbestand. - Pas al uw communicatiemiddelen aan, waar het oude rekeningnummer op vermeld staat. Zoals uw briefpapier of uw website. Checklist 1. Stel een plan van aanpak op: Stel voor uw onderneming een coördinator aan die de veranderingen naar IBAN in kaart brengt. Deze veranderingen zijn soms breder dan gedacht. Zo moeten alle rekeningnummers van uw klanten aangepast worden naar IBAN nummers. Pas dit bijvoorbeeld aan in uw adressenbestand of software. Niet alleen de rekeningnummers van klanten moeten aangepast worden, maar ook alle communicatiemiddelen waar het rekeningnummer van úw bedrijf op vermeld staat. Wanneer alle veranderingen in kaart zijn gebracht, kunt u op basis hiervan een plan van aanpak opstellen. Op de website van Over Op IBAN vindt u de IBAN Impactcheck, hier kunt u meten wat de impact op úw bedrijf is van de overstap. 2. Bepaal de overgangsdatum: Tot 1 februari 2014 geldt een overgangsperiode, waarin de huidigestandaarden en de nieuwe standaarden gebruikt kunnen worden. Steeds meer bedrijven, overheden en particulieren gaan de komende periode IBAN gebruiken. Bepaal daarom voor uw onderneming de overgangsdatum voor de overstap naar IBAN. Stel de overgang niet te lang uit, want anders kunt u na 1 februari 2014 geen gebruik meer maken van het betalingsverkeer. 3. Informeer medewerkers, klanten, leveranciers, leden, donateurs en andere relaties: Breng uw relaties zo snel mogelijk op de hoogte van uw IBAN en wanneer u overgaat naar IBAN. U beschikt al over een IBAN, deze kunt u vinden op uw rekeningafschriften en bij het internetbankieren. Op dit moment bieden banken een tijdelijke service om alle huidige rekeningnummers in één keer naar IBAN over te zetten. Wat gebeurt er als ik geen maatregelen neem? Zonder maatregelen is er vanaf 1 februari 2014 geen betalingsverkeer meermogelijk. De huidige rekeningnummers en betaalmiddelen zijn namelijk na 1 februari 2014niet meer te gebruiken. Staat op uw factuur bijvoorbeeld alleen uw oude rekeningnummer en geen IBAN? Dan is het voor uw klant niet mogelijk om uw betaling te voldoen. Begin daarom op tijd met uw aanpassingen! Hoe vind ik het IBAN nummer van mij of van mijn klanten? Uw IBAN nummer bestaat uit uw huidige rekeningnummer aangevuld met letters en cijfers. Het bestaat uit maximaal 32 tekens en de eerste twee letters geven altijd de landcode aan. U kunt uw IBAN nummer vinden via: - De website van Over Op IBAN; - Het telefoonnummer 0900-4226242 (lokaal tarief); - Een SMS met daarin uw rekeningnummer naar 4226.


Even geduld alstublieft...