Places logo
Menu

SHV schikt voor miljoenen met curatoren van het failliete Econcern

SHV schikt voor miljoenen met curatoren van het failliete Econcern

De schikking blijkt uit het jongste faillisementverslag dat maandag werd gepubliceerd. Het bedrijf richt zich op onder andere exploratie en productie van olie en gas en verstrekking van risicodragend vermogen. SHV trof, samen met de bestuurders en commissarissen van Econcern een schikking van 11,5 miljoen euro. Hoe dit bedrag onderling is verdeeld, is niet bekend gemaakt.

Ondergang

In 2009 ging Econcern ten onder. Dit Nederlandse bedrijf, gespecialiseerd in duurzame energie, kende net daarvoor een merkwaardige explosieve groei. Het bedrijf viel toen bekend werd dat deze groei het resultaat was van fantasierijke boekhouding. De curatoren houden niet alleen de bestuurders en commissarissen van Econcern verantwoordelijk, maar ook die van grootaandeelhouder SHV. Beide partijen ontkennen vooralsnog enige aansprakelijkheid, zo schrijven de curatoren in hun laatste verslag.

SHV medeverantwoordelijk voor faillissement

De curatoren hebben bepaald dat SHV medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de schade van het faillissement. Zij waren in het bezit van 40% van de aandelen van Econcern. SHV was volgens de curatoren ''werkgever althans opdrachtgever'' van twee commissarissen van Econcern, die destijds ook in de top van SHV zaten.

Zeldzaamheid bij faillissementen

Het is zeldzaam dat grootaandeelhouders mede verantwoordelijk worden gesteld voor de schade van een faillissement. Onder meer de mislukte investering in windproject Godewind ligt hieraan ten grondslag. Volgens de curatoren werd er geen goede analyse gemaakt van de investering in dit project, maar ook niet in die van andere projecten waarin veel werd geïnvesteerd. De 26 miljoen euro die in project Godewind werd gestopt, ging grotendeels verloren. Na het faillissement bleek dat Econcern een totale schuld had opgebouwd van 1 miljard euro.

PwC trof al eerder een schikking

Accountantskantoor PwC trof al eerder een schikking met de curatoren. Onder een jaarrekening die vol onwaarheden bleek te staan, zetten de PwC-accountants hun handtekening. Waar Econcern in 2007 volgens eigen berekeningen zo'n 86 miljoen euro winst maakte, bleek volgens de curatoren dat ze enkele tientallen miljoenen verlies maakten. De schikking van PwC met de curatoren kwam uit op 25 miljoen euro.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!