Places logo
Menu

Groot verschil tussen belastingafdracht werknemer en zzp'er

Groot verschil tussen belastingafdracht werknemer en zzp'er

In Elsevier Weekblad maakte hoogleraar Arbeidsrecht Gerrard Boot van de Universiteit Leiden een vergelijking tussen de belastingafdracht van een werknemer in loondienst en een zelfstandige zonder personeel (zzp'er). Wat blijkt? Een werknemer die 30.000 euro bruto verdient betaalt zo'n 6.000 euro aan belasting terwijl een zzp'er die hetzelfde bedrag verdient gemiddeld maar 1.000 euro afdraagt. Een niet gerechtvaardigd verschil, volgens de hoogleraar. Zzp'ers zijn natuurlijk meer geld kwijt aan voorzieningen zoals verzekeringen, maar ook als die worden meegeteld blijft het verschil groot.

Fiscale voordelen zzp'er

Zzp'ers krijgen verschillende fiscale voordelen van de overheid. Dit doet de overheid om het ondernemerschap te stimuleren. Zo hebben zzp'ers een zelfstandigenaftrek, een startersaftrek, MKB winstvrijstelling, jaar- en reserveringsruimte en een Fiscale Oudedagsreserve. Daarnaast mogen beginnende zzp'ers zelf weten wanneer zij investeringen in bedrijfsmiddelen afschrijven en zijn zakelijke kosten die gemaakt worden om het bedrijf te runnen aftrekbaar voor de belasting. Al met al zorgen deze fiscale voordelen voor een forse verlaging in de belastingafdracht.

Onzekerheid als ondernemer

De fiscale voordelen zijn er niet voor niks, zzp'ers hebben namelijk een stuk meer onzekerheid dan werknemers. Werknemers krijgen bijvoorbeeld maandelijks hetzelfde loon op hun rekening gestort terwijl dit voor zzp'ers niet het geval is. Daarnaast bouwen werknemers in loondienst automatisch een pensioen op. Voor zzp'ers is dit niet het geval, zij moeten zelf voor hun pensioen gaan zorgen. Tot slot hebben slechts weinig zzp'ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering omdat deze vaak te duur zijn. Voor werknemers is deze verzekering een stuk beter geregeld, afhankelijk van de cao zijn werkgevers zelfs verplicht om hun werknemers hiertegen te verzekeren.

Steeds meer zzp'ers in Nederland

In 2018 telde Nederland bijna 1,1 miljoen zzp'ers, hun aantal is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2008 waren er bijvoorbeeld nog 810.000 zzp'ers. Waarom kiezen mensen ervoor om als zelfstandige aan het werk te gaan? Uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) 2019 van CBS en TNO blijkt dat mensen zzp'er worden om de volgende redenen: omdat zij een nieuwe uitdaging zoeken, omdat ze zelf willen bepalen hoeveel en wanneer ze werken, omdat ze niet meer voor een baas willen werken of omdat ze altijd al als zelfstandige wilde werken.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!