Woont u in Wijhe en is uw achternaam typisch Sallands? Dan bent u niet de enige!Places Nieuws dook in de twintig meest voorkomende achternamen in Wijhe.

Afgelopen oktober is het Nedersaksisch door de Nederlandse overheid officieel erkend als streektaal. Deze streektaal wordt al sinds het jaar 800 n. Chr. gesproken in Noordoost Nederland: van de Achterhoek tot aan Groningen. Het Sallands ('Sallaans') is een regionale variant van deze streektaal. Vooral in kleine dorpen en kernen koesteren inwoners hun dialect, maar ook in Wijhe wordt nog een aardig woordje in het dialect gesproken. Kortom, de hoogste tijd om te kijken of de achternamen in deze plaats net zo uniek zijn als het dialect. Places Nieuws dook in de twintig meest voorkomende achternamen in Wijhe.

Top vijf achternamen

Met stip op nummer een in de top twintig: Schutte. Deze achternaam is een beroepsnaam, afgeleid van het beroep van (boog-)schutter. De top drie wordt compleet gemaakt door achternamen die ook in de rest van het land vaak voorkomen: Jansen en Berg. Verder zijn de achternamen in Wijhe vrij uniek. Neem bijvoorbeeld Liefers, een achternaam die kenmerkend is voor Overijssel. Datzelfde geldt voor Schurink, verwijzend naar een bewoner van een boerderij genaamd Schurink. Het grootste deel van deze erven is te vinden in Oost-Nederland, in totaal gaat het om ongeveer twintig boerderijerven.

Typisch Sallands

Niet alleen de achternaam Schurink verwijst naar een boerderij: tal van achternamen zijn daarvan afgeleid. Zo ook Logtenberg, dat als achternaam vooral in de IJsselstreek veel voorkomt. Datzelfde geldt voor Dijkslag, al is er naast de verwijzing naar een boerderij voor deze achternaam nog een andere mogelijke verklaring. Een dijkslag is namelijk een deel van de dijk dat door de bewoner van een boerderij moest worden onderhouden. Een andere bijzondere naam is Strijdveen. Deze achternaam komt bijna alleen in de directe omgeving voor. Denk hierbij aan Raalte, Wijhe, Olst en Zwolle.

De top twintig is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek