Places logo
Menu

Veel voorkomende achternamen in Meppel verwijzen naar bijzondere beroepen

Veel voorkomende achternamen in Meppel verwijzen naar bijzondere beroepen

Als je in Meppel woont, woon je in de kleinste gemeente van Drenthe. Met een oppervlakte van 58km² is de gemeente de kleinste van de provincie. Ben je benieuwd of jouw achternaam vaak voorkomt in deze 'kleine' gemeente? Telefoonboek.nl zocht uit welke achternamen veel voorkomen in Meppel en waar de namen vandaan komen.

Vries, Veen en Boer meest voorkomende achternamen

De meest voorkomende achternaam in Meppel zijn (de) Vries, Veen en Boer. Vries is op meerdere plekken in Nederland een veel voorkomende naam. Het kan naar een plaats verwijzen waar mensen vandaan kwamen, zoals Friesland, of naar de voornaam van iemands vader. Veen is volgens de Nederlandse Familienamenbank een 'metonymische beroepsnaam'. Dit zijn familienamen die verwijzen naar een product, een werktuig of een attribuut dat kenmerkend is voor een bepaald beroep. Veen is een grondsoort en zou kunnen verwijzen naar beroepen waarbij mensen met veengrond werken. De naam Boer verwijst vanzelfsprekend naar een boer, dit is een landbouwer of veehouder.Grote kans dat iemand met de achternaam Boer ooit een boer in de familie heeft (gehad). De naam kan ook een patroniem zijn, dat betekent dat de naam verwijst naar een voornaam bijvoorbeeld Boer(e).

Koninklijke beroepsnamen

In de top 20 van meest voorkomende achternamen in Meppel staan de namen Koning (11), Bouwknegt (12), Koster (13) en Keizer (19). Opvallend is dat deze namen allemaal verwijzen naar beroepen of benoemingen. De namen Koning en Keizer kunnen ontleend zijn aan een huisnaam of een bijnaam voor een dienstverband bij de koning of keizer. Het kan ook verwijzen naar iemand die zich als een koning of keizer voordeed. De naam Koster verwijst ook naar een beroep, een koster is iemand die zich dagelijks bezighoudt met de zorg voor het kerkgebouw. De naam Bouwknegt is geschreven volgens oude spelling en verwijst naar een beroep als bouwhulp.

Verspreiding in Nederland

De naam Bouwknegt komt nergens in Nederland zo vaak voor als in Meppel, we kunnen dus spreken van een typisch 'Meppelse' naam. De naam Koning komt naast Meppel vooral veel voor in Edam-Volendam en de namen Keizer en Koster zijn in Amsterdam erg populair. Het is niet duidelijk waarom deze namen ook in Meppel veel voorkomen.

Top 20 meest voorkomende achternamen Meppel

Let op, deze achternamen zijn gebaseerd op vermeldingen op Telefoonboek.nl

 1. Vries
 2. Veen
 3. Boer
 4. Bakker
 5. Dijk
 6. Vos
 7. Mulder
 8. Jansen
 9. Berg
 10. Jong

  Staat jouw achternaam niet in de top tien? Wellicht vind je hem in de top 20:
 11. Koning
 12. Bouwknegt
 13. Koster
 14. Kuik
 15. Meijer
 16. Spijkerman
 17. Brouwer
 18. Huisman
 19. Keizer
 20. Kroes

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!