Places logo
Menu

Nibud: koopkracht neemt nauwelijk toe, maar prijzen stijgen wel

Nibud: koopkracht neemt nauwelijk toe, maar prijzen stijgen wel

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft bekendgemaakt dat de koopkracht voor een groot deel van de Nederlandse bevolking nauwelijks toeneemt. Desondanks nemen prijzen voor producten en diensten juist wel toe.

Nibud waarschuwt

De koopkracht stijgt voor iedereen met niet meer dan 0,5 procent. Mensen met een baan zien een iets grotere stijging, maar ook deze is niet noemenswaardig. Voor degene met een aanvullend pensioen, daalt de koopkracht met 0,1 tot 1,2 procent.

Wel meldt het Nibud dat mensen meer loon zullen ontvangen, maar vanwege de stijgende prijzen niet per se meer overhouden aan het einde van de maand. Dus hoewel een stijging in de koopkracht meestal wordt gezien als een teken van een sterk en voordelig economisch klimaat, waarschuwt het Nibud echter wel voor de balans tussen inkomsten en uitgaven.

Gezinnen en bijstandsontvangers

Verder meldt het Nibud dat koppels met kinderen er uiteindelijk het meest op vooruit gaan. Het kindgebonden budget neemt namelijk toe. Voor een tweede kind gaat het budget omhoog met 79 euro per jaar. Voor mensen met een bijstandsuitkering verandert er niets en blijft de koopkracht gelijk vanwege het feit dat uitkeringen minder stijgen dan lonen.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!