Places logo
Menu

Middendorp en Ruiter populaire achternamen in het Veluwse Garderen

Middendorp en Ruiter populaire achternamen in het Veluwse Garderen

Achternamen kunnen veel zeggen over de oorsprong en achtergrond van een familie. Een achternaam wordt ook wel een familienaam genoemd, maar omdat de naam in veel landen na de voornaam komt wordt het meestal de achternaam genoemd. In dit artikel nemen we de meest voorkomende achternamen van het dorp Garderen onder de loep. Wat zeggen de namen over de geschiedenis van de families en het dorp? Places.nl zocht het uit.

Het dorp Garderen

Garderen is een dorp met 2.115 inwoners gelegen in de gemeente Barneveld. Garderen is gelegen op de westflank van de Veluwe en heeft daardoor al een lange tijd een toeristische functie. De naam Garderen is ontstaan door de samenvoeging van twee Oud-Germaanse woorden: Garre en Haar. Garre wordt in het Nederlands gaarde genoemd en betekent landbouwgrond, Haar verwijst naar een zandige heuvelrug.

Middendorp, Ruiter en Bronkhorst

De drie meest voorkomende achternamen in Garderen zijn Middendorp, Ruiter en Bronkhorst. Uit de Nederlandse Familienamenbank blijkt dat de achternaam Middendorp wordt gezien als een toponiem, een aardrijkskundige naam. Dat betekent dat de naam is afgeleid van een gebied waar men vandaan kwam, wat men bezat of beheerde, of welke huizen men in eigendom of huur had. De achternaam Ruiter kan zowel een beroepsnaam als adresnaam zijn. De naam kan verwijzen naar een ruiter, iemand die een paard berijdt. De naam kan ook verwijzen naar een adres naam die ontleend is aan een huis of schip genaamd De Ruiter. De achternaam Bronkhorst is een adresnaam en verwijst dus ook naar een gebied of landgoed. De achternaam verwijst naar de plaats Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland met minder dan 200 bewoners.

Opvallende achternamen

De naam Heimgartner (op plaats 12) komt ook relatief vaak voor in het dorp Garderen. Deze familienaam is afkomstig uit een andere taal en komt het meest voor in Zwitserland. In Nederland komt de naam het meest voor in de gemeente Barneveld, waar Garderen deel van uit maakt. Kevelam (op plaats 14) is ook een opvallende achternaam die relatief vaak voorkomt in Garderen. De naam komt niet veel voor in de rest van Nederland en is vooral populair in de gemeente Barneveld. De achternaam wordt gezien als een adresnaam en verwijst waarschijnlijk naar een gebied wat men bezat. De achternaam komt naast Nederland veel voor in Roemenië en Bosnië en Herzegovina.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Garderen

Let op, deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Middendorp
 2. Ruiter
 3. Bronkhorst
 4. Lagen
 5. Brink
 6. Brug
 7. Morren
 8. Pol
 9. Bakker
 10. Beek
 11. Boeve
 12. Heimgartner
 13. Jansen
 14. Kevelam
 15. Mouw
 16. Schuiteman
 17. Zevenbergen
 18. Hak
 19. Hees
 20. Hoegen

De top 20 meest voorkomende achternamen van Garderen is gebaseerd op gegevens van Telefoonboek.nl. Telefoonboek.nl is een online bedrijven en personengids. De betekenissen van de achternamen zijn gevonden op de Nederlandse Familienamenbank, hier staan 320.000 verschillende familienamen opgenomen. Overige informatie is gevonden op de website Forebears.io.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!