Places logo
Menu

De meest populaire achternamen in Woerden en hun betekenis

De meest populaire achternamen in Woerden en hun betekenis

Met bovenstaande titel wordt niet de meest populaire achternamen van een stel mannetjeseenden bedoeld. Nee, Woerden is een stad en tevens gemeente in de provincie Utrecht. In de stad wonen 52.204 inwoners. De gemeente bestaat uit Woerden, Hamelen, Kamerik en Zegveld. Woerden is een levendige stad vol winkels, leuke boetiekjes en terrassen. Wat Woerden zo speciaal maakt is onder andere de ligging: de stad ligt in het Groene Hart van Holland. Dit is een groene zone die wordt omsloten door de Randstad. Niet alleen wandelaars, maar ook fiets- en vaarliefhebbers kunnen in het Groene Hart van Holland hun hart ophalen met speciale routes. Valt de groene ligging ook te herleiden naar de achternamen van de inwoners van Woerden? De redactie van Places Nieuws zocht de meest voorkomende achternamen en hun betekenis op.

Toponiem Leeuwen meest voorkomende achternaam

Leeuwen is de meest voorkomende achternaam in Woerden. De achternaam komt relatief weinig voor in Nederland, slechts 128 keer (volgens Nederlandse Familienamenbank in 2007). De naam komt in enkele gebieden voor in de provincies Utrecht, Friesland, Noord-Holland en Limburg. De achternaam Leeuwen valt onder de categorie toponiem. Een toponiem wordt ook wel aardrijkskundige naam genoemd en geeft aan waar men vandaan kwam of welk gebied of huizen men bezat.

Vliet & Jong op tweede en derde plaats

Vliet staat op de tweede plek van meest voorkomende achternamen in Woerden. De naam komt net zoals Leeuwen relatief weinig voor in Nederland, slechts 104 personen hebben deze achternaam (volgens Nederlandse Familienamenbank in 2007). De achternaam komt het meest voor in de provincie Utrecht, Zeeland en Noord-Holland. Vliet wordt tevens gecategoriseerd als een toponiem, oftewel aardrijkskundige naam. Vliet is Oudnederlands voor een watergang. Vroeger was het gebruikelijk om stedelijke gebieden met veel water te dempen of overwelven. Gezien de waterrijke omgeving van Woerden, kan het heel goed zijn dat Vliet hier zijn herkomst vond.

Op de derde plek volgt de achternaam Jong. Jong is een veel voorkomende achternaam in Nederland, de naam komt namelijk maar liefst 1.795 keer voor (volgens de Nederlandse Familienamenbank in 2007). De achternaam Jong komt het meest voor in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Gelderland. Jong wordt in Nederland vaak gebruikt in combinatie met 'de' ervoor: de Jong. Deze combinatie is de meest voorkomende achternaam van Nederland. De achternaam vond haar toename mede dankzij de immigratie van de (Chinese) naam Jong uit suriname. Jong wordt gecategoriseerd als adjectief. Dit zijn familienamen die zijn afgeleid van bijvoeglijke naamwoorden die een zelfstandige naamwoordfunctie hebben gekregen. Jong kan zo verwijzen naar het predikaat 'junior' ten opzichte van 'senior' en een vader-zoonverwantschap aantonen.

De twintig meest populaire achternamen in Woerden

Dit zijn volgens Telefoonboek.nl de meest populaire achternamen in Woerden. Staat uw achternaam ertussen?

 1. Leeuwen
 2. Vliet
 3. Jong
 4. Dijk
 5. Schaik
 6. Jansen
 7. Hoogendoorn
 8. Berg
 9. Boer
 10. Dam
 11. Groot
 12. Visser
 13. Bakker
 14. Blok
 15. Nap
 16. Vianen
 17. Eijk
 18. Vos
 19. Wit
 20. Bosch


Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!