Places logo
Menu

In de provincie Utrecht verwijzen veel achternamen naar de natuur

In de provincie Utrecht verwijzen veel achternamen naar de natuur

Vandaag deelt Telefoonboek.nl de meest voorkomende achternamen uit de kleinste provincie van Nederland, Utrecht. Deze dichtbevolkte en centraal gelegen provincie dankt haar naam aan de stad Utrecht, van waaruit de provincie bestuurd wordt. De stad telt meer dan 325.000 inwoners en is hiermee de vierde grootste stad van ons land. Naast deze stad is ook het historische Amersfoort een veelbezochte trekpleister. Naast deze grote steden kent de provincie ook veel karakteristieke stadjes, zoals Veenendaal, Zeist en Nieuwegein. In elk van deze drie steden wonen ruim 60.000 mensen. Woon jij in de provincie Utrecht en ben je benieuwd of jouw achternaam vaak voorkomt in jouw provincie en jouw stad? Je leest het in dit artikel.

Meest voorkomende achternamen Utrecht

De meest voorkomende achternamen in de provincie Utrecht zijn (de) Jong, (van) Dijk en (van den, van de, van der) Berg. De nummer één van de provincie staat landelijk ook bovenaan in de top 20. De naam Jong geeft een vader-zoon verwantschap aan (junior ten opzichte van senior). In ons land komen ook Dijk en Berg veel voor: deze achternamen staan respectievelijk op plaats 5 en 4. Deze namen verwijzen naar de natuur.

Achternamen in de steden

In de verschillende steden blijken Jong, Dijk en Berg ook veel voor te komen. In Zeist bestaat de top 3 ook uit deze namen, echter in een andere volgorde. De tweede meest voorkomende achternaam in ons land, Jansen, is in de stad Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein ook erg populair. Deze naam is een patroniem, wat inhoudt dat de achternaam verwijst naar de voornaam van de vader van de naamdrager. Ook de Vries is in Amersfoort een veel voorkomende achternaam en verwijst naar afkomst uit de provincie Friesland.

Veenendaalse natuur

De meest opvallende stad uit de provincie wat betreft veel voorkomende achternamen, is Veenendaal. Hier is Dijk eveneens populair, maar komen ook twee achternamen voor die in andere steden in de provincie minder vaak voorkomen. Dit zijn Beek en Pol, dit zijn adresnamen. Deze namen komen van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar de eerste naamdrager woonde. Beek verwijst naar huizen die dichtbij beken (water) gelegen zijn of waren. Pol verwijst naar huizen en nederzettingen die vernoemd zijn naar pollen (opgeworpen hoogten).

Top 20 meest voorkomende achternamen Utrecht

De top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!