Places logo
Menu

Hoe duurzaam is Nederland nou echt? Bezorgdheid om klimaat gedaald

Hoe duurzaam is Nederland nou echt? Bezorgdheid om klimaat gedaald

Het grootste deel van Nederland (65%) maakt zich zorgen om duurzaamheid en de opwarming van de aarde. Ondanks recente klimaatdebatten is deze bezorgdheid een stuk lager dan in 2017, toen was dit aantal nog 80%.

Duurzaam denken, maar niet doen?

Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur blijkt dat Nederlanders wel duurzaam denken, maar niet duurzaam doen. Dit komt met name doordat men voor een duurzame leefstijl extra dingen moet doen, maar ook laten. Het plezier en gemak van in de auto stappen, met het vliegtuig op vakantie gaan, lang douchen en vlees eten is echter niet heel duurzaam. Daarnaast zijn er aan verduurzaming kosten verbonden.

Hogere inkomens stoten meer CO2 uit

Zowel mensen met een lager als hoger inkomen maken zich zorgen om het milieu. Ondertussen dragen mensen met een hoger inkomen wel het meest bij aan de CO2-uitstoot. Zij leven vaak in grotere woningen en hebben daardoor een hogere energierekening, rijden vaker in zwaardere auto's en reizen het meest met het vliegtuig. Hoe meer er besteedt wordt, hoe meer CO2 er wordt uitgestoot.

55% van hoger opgeleiden maakt zich zorgen om het klimaat

Naast inkomen is er ook een effect gevonden voor opleidingsniveau. Hoger opgeleiden maken zich meer zorgen om het klimaat (55%) en bespreken vaker wat zij zelf kunnen doen om een duurzame bijdrage te leveren (41%). In tegenstelling tot mensen met een lager opleidingsniveau, waarbij 24% bespreekt wat zij zelf kunnen doen. De intentie is er, maar het daadwerkelijke gedrag laat wat anders zien. Hoger opgeleiden stoten namelijk meer CO2 uit, vliegen vaker en gaan vaker met de auto. Daarbij geven zij wel aan zich schuldig te voelen (21%) over dit gedrag.

Mannen minder duurzaam en jongeren douchen te lang

Het gedrag van mannen blijkt ook minder duurzaam te zijn dan dit van vrouwen. Zij eten meer vlees, maken meer vlieguren en gaan vaker met de auto. Ook voelen mannen zich minder schuldig over dit gedrag dan vrouwen (12% versus 14%). De recente klimaatstaking toont aan dat ook jongeren zich zorgen maken over het milieu (72%). Nederlanders van 35 jaar of ouder maken zich minder zorgen. Hier geldt: wanneer de leeftijd stijgt, stijgt de CO2 uitstoot. Maar ook jongeren kunnen er wat van. Zij vliegen verder dan ouderen, eten het meeste vlees en douchen gemiddeld het langst.

Wat vindt de Nederlander?

De Nederlander is van mening dat vooral het bedrijfsleven en de overheid initiatieven moeten nemen om te verduurzamen. Zo verwacht 62% van de Nederlanders het grootste effect wanneer bedrijven duurzamer gaan produceren. Ook vindt 59% dat eigen acties geen verschil maken als bedrijven niks doen aan hun CO2 uitstoot.

Wat kunt u zelf doen?

Duurzamer worden kan al met kleine stappen. Zet op kantoor de verwarming eens wat lager en vraag medewerkers om computers ook echt af te sluiten na gebruik. Stuur voor vergaderingen digitaal informatie rond in plaats van dit te printen. Of las een vegetarische dag in op kantoor. Wilt u meer weten over het verduurzamen van de werkplek? Lees dan ook het volgende artikel.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!