Places logo
Menu

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Grave

Dit zijn de meest voorkomende achternamen in Grave

Grave is een vestingstad in de provincie Noord-Brabant. De plaats had in 2019 8.711 inwoners. De naam van de stad, stamt al uit de 13e eeuw. De eerste vermelding van Grave komt van graven of gracht. De stad kent een rijke historie, mede door de strategische economische ligging tussen Nijmegen, Den Bosch en langs de rivier de Maas. Gedurende de afgelopen eeuwen is Grave meerdere keren belegerd door de Fransen. De stad is nu vooral een toeristische trekpleister vanwege de vele bezienswaardigheden, die vooral bestaan uit restanten van de vroegere vestingwerken. Is deze historie ook terug te zien in de meest voorkomende achternamen van Grave? Places Nieuws zocht het uit.

Peters op nummer één

De naam Peters is een patroniem, wat betekent dat de naam is afgeleid van de naam die de vader vroeger had. In dit geval: Peterszoon. Peter is een roepnaamvorm van de doopnaam Petrus, wat is afgeleid van het Griekse woord voor rots 'petra'. Ook de nummer twee en drie in de lijst zijn beide patroniemen. Hendriks is afgeleid van de naam Hendrik, waarbij het laatste deel van de naam verwijst naar een rijk of machtig iemand. Het eerste deel van de naam is vermoedelijk afgeleid van het woord heim, wat duidde op een nederzetting. Janssen duidt erop dat deze naam is vastgelegd door iemand die een zoon van Jan was. Verderop in de lijst zien we nog meer patroniemen terug, zoals willems, Gerrits, Derks en Peeters.

Naast patroniemen veel adresnamen

Het grootste deel van de top 20 zijn patroniemen. Daarnaast komen een aantal adresnamen voor in de lijst. Adresnamen zijn namen die duiden op een geografische locatie waar men vroeger woonde. Een voorbeeld hiervan is de achternaam Verharen. Ook de achternaam Heijden duidt op een adresnaam. Deze namen kunnen bijvoorbeeld verwijzen naar boerderijnamen of huizen en herbergen.

De top 20 meest voorkomende achternamen in Grave

Let op, de lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Peters
 2. Hendriks
 3. Janssen
 4. Willems
 5. Jans
 6. Jansen
 7. Rutten
 8. Smits
 9. Gerrits
 10. Berg
 11. Boekel
 12. Cuppen
 13. Derks
 14. Peeters
 15. Arts
 16. Heijden
 17. Haren
 18. Ouwens
 19. Venne
 20. Verhaaren

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!