Places logo
Menu

Achternamen in Elspeet verwijzen naar de omgeving

Achternamen in Elspeet verwijzen naar de omgeving

Elspeet is een dorp op de Veluwe in de provincie Gelderland en heeft in 2019 zo'n 46.350 inwoners. Het dorp is gelegen op de Veluwe, waardoor het omringd is door bossen en heide. Natuurliefhebbers kunnen hun hart in Elspeet ophalen. In Elspeet is midden in het dorp een Schaapskooi te vinden, met een grote kudde schapen die dagelijks de heide op gaat. De schapen zijn een belangrijk symbool voor het dorp en maken deel uit van een eeuwenlange traditie. Jaarlijks worden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals Lammetjesdag, het schaapscheerdersfeest en activiteiten als Sfeer in de kooi rond kerst. Zien we deze link met schapen en de heide ook terug in de achternamen van de inwoners van Elspeet? Places.nl deed onderzoek naar de meest voorkomende en bijzondere achternamen.

Bijzondere achternamen Ruiter, Kroes en Smit

De achternaam Ruiter (vierde plaats) wordt door de Nederlandse Familienamenbank gecategoriseerd als patroniem, beroeps- of adresnaam. Een beroepsnaam verwijst naar het beroep als ruiter en een adresnaam wordt ontleend aan een huis genaamd De Ruiter. Daarnaast kan het ook een patroniem zijn, waarbij de familierelatie kenbaar wordt gemaakt. Het is daarnaast ook niet ondenkbaar dat er Nederlandse families zijn die uit een Duitse familie genaamd Reuter voortkomen. Daaruit kan het beroep als landontginner of akkerbouwer worden ontleend, op basis van de betekenis van het Duitse werkwoord reuten wat in het Nederlands rooien betekent. Dit een geheel ondenkbare verklaring, gezien de natuurrijke omgeving van Elspeet.

De naam Kroes (twaalfde plaats) verwijst naar een bijnaam voor iemand met kroes- of krulhaar. Aangezien schapen ook een vacht hebben van krullend haar, maakt de achternaam toepasselijk voor inwoners van Elspeet.

De achternaam Smit (veertiende plaats) wordt gezien als een beroepsnaam voor de smid, een bewerker van metaal. Denk aan een persoon die werkzaam is in een werkplaats waar met gloeiend vuur ijzer wordt gesmolten en gebogen voor werktuigen, wiel- en hoefbeslag of overige voorwerpen van te maken.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Elspeet

Nieuwsgierig of uw achternaam voorkomt in Elspeet? Onderstaande top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. De betekenis van de achternamen is opgezocht in de CBG Familienamenbank.

Betekenis en herkomst naam Elspeet

De herkomst van de naam Elspeet is niet bekend. Het eerste deel van de naam EI wordt in verband gebracht met oud, wat in tegenstelling is met het nieuwere dorp Nunspeet. Het tweede deel van de naam, Speet, verwijst vermoedelijk naar ontginning, omgespitte grond. Oftewel, de natuur waar Elspeet door is omringd.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!