Places logo
Menu

10 tips voor meer gemotiveerde medewerkers

10 tips voor meer gemotiveerde medewerkers

Heb je er ooit bij stilgestaan of je werknemers wel echt gemotiveerd zijn? Of werknemers echt betrokken zijn bij de organisatie kan heel veel verschil maken in hoe jouw organisatie fungeert. Ben je erachter gekomen dat je personeel zich niet bijzonder betrokken voelt bij het bedrijf en waar jullie voor staan? Dan heeft Places.nl voor jou hier tien tips om je medewerkers gemotiveerder te krijgen.

Belang van gemotiveerde werknemers

Gemotiveerde medewerkers kunnen ervoor zorgen dat het bedrijf naar klanten toe beter overkomt. Een goede reputatie start immers binnenin. Wanneer je medewerkers zich goed voelen over het bedrijf, de merkwaarden kunnen ademen en er ook echt achter staan, kunnen zij dit overdragen aan de doelgroep. Uit onderzoek van de NRC blijkt dat slechts 9% van alle Nederlandse werknemers voelt zich echt betrokken bij zijn of haar baan (Hoorntje, 2016). Dit betekent dat veel bedrijven nog enorme stappen kunnen maken om hun personeel te motiveren. Met deze tien tips heb jij dat zo voor elkaar.

#1 Vrijheid en vertrouwen

Veel medewerkers vinden het fijn om enige vrijheid te hebben in hun taken. Wanneer je erop vertrouwt dat ze die vrijheid goed zullen gebruiken, motiveer je ze om dat ook daadwerkelijk te doen.

#2 Haalbare doelen

Wees realistisch en zorg ervoor dat de doelen die je stelt ook echt haalbaar zijn. Het kan erg demotiverend werken wanneer medewerkers hun doelstellingen niet kunnen halen omdat ze simpelweg niet haalbaar waren opgesteld. Wanneer er nog veel gedaan moet worden, kan je het werk splitsen waardoor het behapbaar wordt voor iedereen.

#3 Betrokkenheid

Wanneer je je personeel betrekt bij belangrijke beslissingen, verhoog je de algehele betrokkenheid van je medewerkers. Zij krijgen dan het gevoel dat je echt om hun mening geeft en op die manier kom je enkele stappen verder op de weg naar een gemotiveerd bedrijf.

#4 Met complimenten kom je verder

Motivatie gaat vaak hand en hand met waardering. Wanneer medewerkers zich gewaardeerd voelen, voelen zij zich tegelijk gemotiveerder om het nog beter te doen. Door je personeel complimenten te geven wanneer zij iets goed doen, laat je merken dat je ze echt waardeert. Geef daarnaast niet alleen een compliment bij het eindresultaat, maar ook tijdens het proces wanneer je medewerkers op de goede weg zitten.

#5 Zelfontwikkeling

Iets wat een medewerker erg kan demotiveren, is wanneer hij of zij elke dag hetzelfde doet, zonder enige verrassing. Door creativiteit en zelfontwikkeling te stimuleren, zorg je ervoor dat de medewerker meer uitdaging vindt in het werk. Geef je personeel daarom de ruimte om te groeien, zowel op persoonlijk vlak als op professioneel vlak, bijvoorbeeld door nieuwe baankansen binnen het bedrijf.

#6 Communicatie is de sleutel

Dit sluit heel erg aan op nummer drie in dit lijstje. Je moet je medewerkers zoveel mogelijk betrekken bij belangrijke beslissingen. Als om de één of andere reden dit niet mogelijk blijkt te zijn, dan is het van belang dat je medewerkers tijdig op de hoogte gesteld worden van nieuwe ontwikkelingen. Je personeel wil graag weten wat er speelt binnen het bedrijf en het is jouw taak om die informatie met hen te delen.

#7 Omgeving

Een moderne en goed werkende werkomgeving is iets wat niet alle bedrijven nog hebben, maar wat wel heel erg kan helpen bij het motiveren van het personeel. Wil je dus je personeel meer motiveren, dan kan het helpen om het juiste materiaal te kopen voor een betere werkomgeving.

#8 Borrelen

Om de kleine successen te vieren, is het een goed idee om een keer in de zoveel tijd met het personeel te borrelen. Een borrel of feestje werkt beter als motivatiemiddel dan bijvoorbeeld een loonsverhoging.

#9 Geef zelf het goede voorbeeld

Hoe goed je iedereen ook complimenten geeft en alle andere tips opvolgt. Het personeel kijkt naar jou als voorbeeldfiguur. Wanneer jij zelf niet gemotiveerd bent als leidinggevende, zal jouw personeel dat ook minder zijn. Wees je dus bewust van je rol als voorbeeld en gebruik dit.

#10 Persoonlijkheid

Elke persoon is anders en dit geldt ook voor al je werknemers. Zorg ervoor dat je hen persoonlijk benadert en weet wat er speelt in hun leven. Wanneer je hen gaat zien als personen, naast werknemers, zullen zij zien dat jij echt om hen geeft. Ook dit kan helpen bij het opkrikken van de motivatie.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!