Places logo
Menu

7 soorten vragen die je aan een sollicitant kan stellen

7 soorten vragen die je aan een sollicitant kan stellen

Sollicitanten zijn vaak erg zenuwachtig wanneer ze het gesprek binnen komen lopen. Misschien ben jij als werkgever ook wel enigszins gespannen. Wie zal je voor je neus krijgen en zal hij of zij bevallen? Een goed sollicitatiegesprek wordt geleid door de vragen die jij stelt. Daarom moet je wel weten welke vragen dat kunnen zijn. Places.nl zocht naar de 7 soorten vragen voor het ideale sollicitatiegesprek.

#1 Vragen over de sollicitant

Als werkgever ben je natuurlijk ontzettend nieuwsgierig naar je potentiële nieuwe medewerker. Eén van de meest logische dingen om te vragen is dus informatie over de sollicitant. Vraag de sollicitant eerst om uit zichzelf iets over zichzelf te vertellen. Op deze manier laat je het initiatief aan de sollicitant en kan jij al gelijk zien met wat voor persoon je te maken hebt.

Wanneer de sollicitant uitgepraat is, kan jij nog aanvullende vragen stellen. Denk hierbij aan de drie sterkste punten en de punten die de sollicitant wellicht nog wil verbeteren. Ook is het slim om te vragen wat de persoon in kwestie motiveert, wat zijn zijn drijfveren? Verder wil je nog kijken hoe de sollicitant zal functioneren binnen het huidige team. Daar wil je ook wat vragen over stellen.

Om nog één stapje persoonlijker te gaan, stel je vragen als: waar word je gelukkig van? of: hoe ga je om met collega's waar je het niet goed mee kunt vinden?

#2 Vragen over de studie

Nu je een luchtige opening hebt gehad, heb je de sollicitant misschien al wat meer op zijn gemak gesteld. Nu kunnen jullie het gaan hebben over de opleiding van de sollicitant. Bij dit onderdeel stel je vragen over de studie en waarom de sollicitant die richting heeft gekozen. Ook is het fijn om te weten wat voor soort student hij was/is.

Wanneer je vraagt of de sollicitant diezelfde opleiding weer zou kiezen, kan je dieper ingaan op zijn zelfreflectie.

#3 Vragen over de vorige baan

Het is interessant voor jou als werkgever om te weten wat voor baan de sollicitant eerst had of nu nog heeft. Hoe ziet zijn gemiddelde werkweek eruit en wat vindt hij het leukst aan zijn baan? Als je iets dieper in wil gaan op de loopbaan van de sollicitant, kan je vragen naar een voorbeeld over waar hij professioneel gezien erg trots op is.

De belangrijkste vraag blijft natuurlijk: waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

#4 Vragen over de vacature

Stap voor stap komen jullie samen dieper naar de kern van het verhaal. Nu ga je in op de vacature en in hoeverre deze past bij de sollicitant. Tijdens dit onderdeel stel je vragen die betrekking hebben op zowel de functie als de sollicitant. Wat spreekt hem bijvoorbeeld aan in de functie? Ook is het goed om te weten of dit is wat de sollicitant echt wil. Vraag hem naar zijn droombaan of wat hij zoekt in een baan.

Om terug te grijpen op een stuk motivatie, kan je hem vragen waar hij zichzelf ziet over een jaar of vijf.

#5 Vragen over de werkgever

Het is altijd fijn als de sollicitant van tevoren alvast je website heeft doorgenomen en zich enigszins heeft verdiept in wat jouw bedrijf doet, maar sta niet versteld te kijken als hij dat nog niet heeft gedaan. Vraag hem wat hij al weet over het bedrijf en waarom hij hier wil werken. Hier kan je hem ook dingen uitleggen over het bedrijf om samen tot een beter begrip van elkaar te komen.

#6 Onverwachte vragen

Sommige werkgevers stellen onverwachte vragen aan hun sollicitanten die niet direct met de sollicitant of het bedrijf te maken hebben. Denk hierbij aan een vraag als: wat zou je met een miljoen euro doen? Of: hoeveel kilometer zijn de witte lijnen op de snelweg bij elkaar? Dit zijn flauwe vragen waar je eigenlijk geen vast antwoord op kan geven. Op deze manier zet je de sollicitant aan het denken en krijgt jij wat mee over zijn denkproces. Vraag hem ook dat denkproces toe te lichten, zodat jij goed kan inschatten hoe de sollicitant te werk gaat.

#7 Overige vragen

De overige vragen zijn meer om het gesprek af te ronden. Hierbij geef je het stokje even aan de sollicitant met de vraag: ben ik iets vergeten te vragen? Hier laat je het open voor de sollicitant om nog iets waardevols toe te voegen wat jou misschien kan helpen in je overweging om hem aan te nemen. Ook stel je hier de vragen met betrekking tot overige sollicitaties, referenties en extra opleidingen.

Natuurlijk geef je de sollicitant ook de ruimte om vragen te stellen.

TIP: STAR-methode

Als werkgever wil je natuurlijk tot de kern van het verhaal komen bij de sollicitant. Wanneer je hem vragen stelt over zijn persoonlijkheid of zijn competenties, kan je de STAR-methode toepassen. Dit is een veel gebruikte methode die ervoor zorgt dat je als werkgever een duidelijker beeld krijg. STAR betekent: Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Wanneer je hem een vraag stelt volgens de STAR-methode, vraag je de sollicitant om een situatie te schetsen als voorbeeld, welke taak hij binnen die situatie heeft, welke actie hij heeft ondernomen en welk resultaat dat heeft gehad. Op deze manier krijg je meer volledige antwoorden dan wanneer je enkel de vraag had gesteld.

Met deze vraagcategorieën in je achterhoofd, kun jij die vijf sollicitatiegesprekken deze week wel aan en heb jij over enige tijd een geweldige nieuwe aanvulling voor je team.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!