Places logo
Menu

Psychologie inzetten om je droombaan binnen te halen tijdens een sollicitatiegesprek

Psychologie inzetten om je droombaan binnen te halen tijdens een sollicitatiegesprek

Solliciteren is voor veel personen een lastige bezigheid. "Zenuwen", "spanning" en "angst" zijn woorden die vaak in dezelfde zin als een sollicitatiegesprek worden genoemd. Daarom kunnen de meeste mensen wel een handje gebruiken bij het doorkomen van zo"n gesprek. Vaak wordt gezegd "wees jezelf", maar hoe kan dit als je echt geen idee hebt hoe je zal gaan overkomen. Misschien klinkt dit juist allemaal heel onbekend en ben je gewoon op zoek naar een manier om je sollicitatie techniek aan te scherpen. Telefoonboek.nl zet vier psychologische tips op een rij voor zowel de beginner als de doorgewinterde sollicitant.

Warmte zorgt voor warme gevoelens

Een warme handdruk zorgt voor warme gevoelens bij de ander. In Amerika werd onderzoek verricht naar personen die een warme kop koffie moesten vasthouden vergeleken met een groep die ijskoffie vast moesten houden. Wanneer zij op papier dezelfde persoon moesten beoordelen bleek de groep met de warme koffie de ander als warmer te beschouwen. Fysieke warmte zorgt dus voor een betere beoordeling!

Welke kleur ogen heeft je gesprekspartner?

In alle zenuwen kan het soms lastig zijn oogcontact te maken met de persoon in kwestie. Maar oogcontact straalt uit dat je zelfverzekerd en assertief bent. Het forceren van oogcontact kan verkeerd overkomen. Wanneer je te lang kijkt kan dit als ongemakkelijk worden ervaren, hetgeen je tijdens je sollicitatiegesprek wil voorkomen. Echter, het is voldoende wanneer je net lang genoeg kijkt om de kleur ogen van de ander te waarnemen volgens Nicholas Boothman, schrijver van "How to Connect in Business in 90 Seconds".

De ander je werk laten doen

Tijdens een sollicitatiegesprek doe je je best om jezelf goed te presenteren en de ander van je kwaliteiten te overtuigen. Maar wanneer de ander zelf redenen moet bedenken waarom jij de moeite waard bent, blijft dit sterker hangen.Uit onderzoek naar het stoppen met roken bleek dat mensen die zelf twee redenen genereerden waarom roken slecht is, minder snel de volgende sigaret opstaken, dan mensen die twee redenen kregen waarom roken slecht is. Je zou je gesprekspartner daarom kunnen vragen waarom je op gesprek mocht komen. Dit zal hen dwingen om de redenen op te halen en je dus als waardevoller te gaan zien.

Gelijkenis maakt aantrekkelijk

We horen en merken het vaker, gemeenschappelijke interesses kunnen een positief effect hebben op hoe leuk je de ander vindt. Maar tijdens een sollicitatiegesprek kun je natuurlijk niet een informeel gesprek hebben over alle interesses die je hebt, om te onderzoeken of er iets overeenkomt. Maar niet getreurd, zelfs de kleinste overeenkomst kan al zorgen voor een positiever wederzijds gevoel. Uit onderzoek van Cialdini bleek dat personen elkaar al leuker vonden op het moment dat hun verjaardagen op dezelfde dag vielen. Dit zegt niks over het karakter van de persoon zelf. Zoek daarom naar overeenkomsten, dit kan op het moment dat je binnenstapt, maar je kunt ook van tevoren het online profiel van je gesprekspartner doorzoeken op zoek naar een overeenkomst!

Met deze vier praktische tools, zorg je ervoor dat je sneller wordt aangenomen bij het bedrijf waar je graag terecht wilt komen. Vergeet natuurlijk niet de normale voorbereiding te doen en de juiste kleding aan te trekken. Psychologie kan je in je voordeel gebruiken, maar alleen als de basis goed is.

Foto: Flickr

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!