Places logo
Menu

Kunstmatige intelligentie kan vooroordelen voorkomen bij werving en selectie van personeel

Kunstmatige intelligentie kan vooroordelen voorkomen bij werving en selectie van personeel

Uit onderzoek van Panelwizard blijkt dat 61% van de werkzoekenden en werkenden het prettig vindt als er gebruik wordt gemaakt van geautomatiseerde systemen en robots bij de werving en selectie van nieuw personeel. De nieuwe technologie zou het proces eerlijker maken.

Onderzoek

Panelwizard heeft in opdracht van Indeed onderzoek gedaan onder 1.600 werkzoekenden en werkenden in Nederland en België. Uit dit onderzoek blijkt dat 80% van de respondenten vindt dat een recruiter in het wervingsproces onbevooroordeeld moet zijn. Recruiters en werkgevers kunnen net als ieder mens bevooroordeeld zijn, hierdoor kunnen zij sollicitanten snel of verkeerd beoordelen. Bij kunstmatige intelligentie (KI) kan er geen sprake zijn van vooroordelen.

Technologie in het sollicitatieproces

Volgens Sander Poos, managing director van Indeed Benelux, kunnen algoritmen een match tussen werkzoekende en de juiste vacature realiseren, daarbij kunnen geen vooroordelen plaats vinden. Kunstmatige intelligentie kan HR-professionals en recruiters bovendien inzicht geven in hoe kandidaten zouden presteren op bepaalde taken. Kunstmatige intelligentie kan ook gebruikt worden bij de beoordeling van sollicitatiegesprekken. Zo zouden bedrijven sollicitatiegesprekken kunnen opnemen en vervolgens KI laten bepalen wie er wordt aangenomen. De technologie analyseert niet alleen wat kandidaten zeggen maar ook hoe ze dat doen, zo wordt er gekeken naar het taalniveau, de stem en de toon.

Menselijke factor onvervangbaar

Uit het onderzoek van Panelwizard blijkt dat 29% van de respondenten het wervingsproces voor sollicitanten eerlijker zou vinden zonder menselijke recruiters. Desondanks vinden de meeste mensen dat de menselijke factor in recruitment onmisbaar is. Kunstmatige intelligentie zou een goede toevoeging zijn aan dit proces, maar het werk van menselijke recruiters kan niet vervangen worden.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!