Places logo
Menu

Werkloosheid in Nederland hoger dan voor de crisis

Werkloosheid in Nederland hoger dan voor de crisis

De werkloosheid in Nederland was in 2014 als gevolg van de crisis die in 2008 van start ging, hoger dan ooit. Hoewel de werkloosheid sindsdien gedaald is, is hij nog steeds hoger dan voor de crisis - met name onder de beroepsbevolking tussen de 25 en 45 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Veel werkloosheid onder mannen

Mannen in Nederland tussen de 25 en 45 kenden een werkloosheidspercentage van 3,2 procent in het derde kwartaal van 2017. Zij waren werkzoekende en direct beschikbaar om te starten, de definitie van werklozen volgens de International Labour Association (ILO). Hoewel dit percentage lager is dan in 2014, ligt het nog steeds drie keer hoger dan aan het begin van de crisis. Toen was het 0,9 procent.

De werkloosheid onder mannen tussen de 25 en 45 jaar, is hoger dan voor de crisis. Het percentage mannen binnen deze leeftijdscategorie dat niet meer deelneemt op de arbeidsmarkt is tevens hoger geworden. Dit percentage nam toe van 5 naar ruim 8 procent. Hetzelfde geldt voor de mannelijke beroepsbevolking tussen de 15 en 25 jaar.

Vrouwen en 45-plussers

Ook onder de vrouwen in de beroepsbevolking was er in 2017 sprake van een grotere werkloosheid in vergelijking met 2008. Het verschil in werkloosheidspercentage tussen 2008, het begin van de crisis, en 2017 is echter minder groot dan bij mannen.

Bij 45-plussers is de werkloosheid hoger dan bij de leeftijdscategorie tussen de 25 en 45. Dat komt voornamelijk omdat het werkloosheidspercentage onder de beroepsbevolking met leeftijden tussen de 55 en 65 jaar relatief hoog is. Maar het verschil in werkloosheid tussen 2008 en 2017 is bij 45-plussers ook hoger.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!