Places logo
Menu

Krapte op de arbeidsmarkt neemt toe: aantal openstaande vacatures klimt nogmaals naar recordniveau

Krapte op de arbeidsmarkt neemt toe: aantal openstaande vacatures klimt nogmaals naar recordniveau

In steeds meer beroepsgroepen melden werkgevers een tekort aan geschikt personeel. De arbeidsmarkt is nu vier kwartalen achter elkaar gespannen. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) heeft het aantal openstaande vacatures in het derde kwartaal van 2018, net als in het tweede kwartaal, nogmaals zijn hoogtepunt bereikt. Bovendien, in vergelijking met het tweede kwartaal is het aantal ontstane vacatures toegenomen met bijna 8.000. Het aantal vacatures in Nederland was nooit hoger dan nu. Dit kan mogelijk de bedrijfsvoering belemmeren voor ondernemers.

Veel vacatures ook vervuld

Daarnaast kwamen er nooit eerder in een kwartaal zoveel vacatures bij en werden er vervolgens zoveel vacatures vervuld. Het afgelopen kwartaal ontstonden er 306.000 nieuwe vacatures en werden er 295.000 vacatures vervuld. Dit blijkt 13.000 meer te zijn dan in het tweede kwartaal. De grootste banengroei vond plaats bij uitzendbureaus. De cijfers laten zien dat het voor werkgevers steeds moeilijker wordt om personeel te vinden. Uit de CBS-enquête blijkt dat een op de vijf bedrijven de personeelskrapte als een serieuze belemmering in de bedrijfsvoering ziet.

Breed scala aan oplossingen voor krapte

Een paar jaar geleden waren er vooral tekorten in de techniek en ICT, nu ontstaat de krapte in steeds meer richtingen. Er heerst vooral een krapte aan vakmensen. Vooral in handel kwamen er 3.000 vacatures meer bij. Werkgevers zoeken naar manieren om vacatures toch vervuld te krijgen. Snelle oplossingen voor werkgevers kunnen liggen in het intensiever werven en het aanpassen van functie-eisen of arbeidsvoorwaarden. Daarnaast kunnen werkgevers medewerkers vragen of ze meer willen werken. Misschien zijn er wel werknemers die graag contracturen willen uitbreiden. Als snelle oplossingen niet meer voorhanden zijn zouden werkgevers kunnen nadenken over het werk anders te organiseren door te schuiven in taken of locaties. Daarnaast is het belangrijk om het personeel te binden en te boeien zodat niet alleen nieuw talent wordt aangetrokken, maar ook wordt vastgehouden. Dit kan door bijvoorbeeld een aantrekkelijke werkgever te zijn, met aandacht voor duurzaamheid en de maatschappij.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!