Places logo
Menu

Financiële sector: dit zijn de trends voor de komende jaren

Financiële sector: dit zijn de trends voor de komende jaren

De financiële sector verandert. Het aantal werknemers in de financiële sector neemt, sinds de bankencrisis in 2008 elk jaar af. Waar het totaal aantal werknemers van 2006 tot 2016 met 334 duizend toenam, nam het aantal werknemers in de financiële sector in dezelfde periode met 43 duizend af tot 212 duizend. Ondanks dat, zijn er meer financiële specialisten en economen werkzaam in de sector.

Wat is er de laatste jaren veranderd?

De financiële sector kenmerkt zich vooral door banken, verzekeringsmaatschappijen, beleggingsmaatschappijen en pensioenfondsen. De daling in het aantal medewerkers in de sector is mede te verklaren door een flinke daling in het aantal vacatures.

Ook de verschillende beroepen in de sector veranderen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Wat opvalt is dat een groot deel van de boekhoudkundig medewerkers de laatste jaren plaats heeft gemaakt voor financiële specialisten en economen. Van 2013 tot 2017 nam het percentages boekhoudkundigen af en het percentage financieel specialisten/economen toe. In beide gevallen met zo'n 30%. Naast minder boekhoudkundigen zijn er ook zo'n 25% minder administratief medewerkers.

Digitalisering

Dat er minder boekhoudkundigen en administratief medewerkers zijn, is een logisch gevolg van de digitalisering in de sector. Zo heeft internetbankieren de sector tot nu toe al een stuk efficiënter gemaakt. Verwacht wordt dat de rol van digitalisering de sector alleen maar harder zal raken in de toekomst. Hieronder een overzicht van de belangrijkste trends in de sector.

Trends in de financiële sector

#1. Digitalisering vraagt om transformatie

De digitalisering en de ontwikkeling van nieuwe technologieën blijft in een hoog tempo doorzetten. Computers worden krachtiger, machine learning technieken geavanceerder en zelflerende algoritmes slimmer. De leiders van de grootste wereldwijde financiële instellingen zijn zich inmiddels bewust van de rol van digitalisering en proberen hun organisatie te transformeren.

Het gaat namelijk een stuk verder dan het aanschaffen van een softwarepakket, het werven en opleiden van medewerkers en het reorganiseren van bedrijven. Het gaat om een fundamentele strategische shift richting een agile, experimentele en datagedreven manier van werken.

#2. Fintech zet de sector op zijn kop

De meeste technische innovaties in de sector komen van andere sectoren. Zo zijn meer dan 98% van alle financiële applicaties bedacht door startups van buiten de sector. Dit zet de klassieke financiële sector de laatste jaren flink op zijn kop.

Bovendien zullen banken in moeten spelen op andere vormen van financiering. Want behalve dat bijvoorbeeld stapelfinanciering steeds populairder wordt, heeft de fintech-markt al diverse alternatieve financieringsvormen ontwikkelt voor startups en het mkb:

Crowdfunding - ook wel publieksfinanciering genoemd - is een financieringswijze waarbij ondernemers zonder tussenkomst van derden geld ontvangen van investeerders. Deze methode wordt vaak gebruikt voor projecten.

Online krediet - is vrijwel hetzelfde als een bancair krediet, alleen verlopen de aanvraag en overdracht via een online platform. Er is dus geen face-to-face contact tussen de ondernemer en financierder.

Factoring - is voor ondernemers hét alternatief voor bankkrediet. Het is een vorm van financieren waarbij ondernemers hun zakelijke facturen verkopen aan een factormaatschappij. Zo ontvangen ondernemers snel hun geld en wordt het kredietrisico en debiteurenbeheer overgenomen.

Online werkkapitaal - Ieder bedrijf heeft werkkapitaal nodig om aan dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen zoals het bekostigen van inkoop en het uitkeren van salarissen. Er zijn kredietverstrekkers die het mogelijk maken om dit werkkapitaal (online) te lenen in de vorm van krediet.

Blockchain & ICO

Inmiddels kent elke ondernemer de bitcoin. Deze bekende cryptomunt werkt via de blockchain-technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om (waarde)transacties tussen twee of meer partijen te doen zonder tussenkomst van derden. De opkomst van cryptovaluta heeft een nieuwe financieringsvorm mogelijk gemaakt: Initial Coin Offering (ICO).

ICO houdt in dat bedrijven via een soort crowdfunding cryptomunten verzamelen. Deze munten worden vervolgens verkocht aan investeerders in de vorm van 'tokens', waarmee ze later kunnen gaan handelen in cryptovaluta. Investeerders betalen de tokens met een wettig betaalmiddel of andere cryptomunten. Zo kunnen ondernemers hun projecten lanceren. Tot nu toe wordt deze technologie veel gebruikt door startups die software achter de blockchain-technologie willen ontwikkelen.

Bovenstaande ontwikkelingen zijn kenmerkend voor de groeiende rol van software en IT. Voor het beheren en interpreteren van financiële data zal de rol van IT groeien en het aandeel van menselijke adviseurs afnemen. Hierdoor wordt de sector aantrekkelijker voor IT-gedreven organisaties als Google en Apple.

Toch maakt fintech de sector financieel efficiënter. Slimme applicaties besparen veel kosten en tijd waardoor bankproducten goedkoper worden.

#3. Steeds hogere eisen aan aanbieders en toezichthouders

De toepassing van nieuwe technologieën brengt hoge eisen met zich mee voor de integere bedrijfsvoering van financiële instellingen. De instellingen komen onder een steeds grotere druk als het gaat om privacy van klanten, eigenaarschap van data en solidariteit in verzekeringen. Ook maken de technologische ontwikkelingen het voor instellingen steeds eenvoudiger om online keuzes van hun doelgroep te beïnvloeden. Internetgebruikers zullen hier echter tegen worden beschermd door scherpere wetgeving.

Deze eisen zijn niet alleen van toepassing op het beschermen van klanten, ook voor de instellingen zelf brengt technologie ook bedreigingen met zich mee. Met name nieuwe vormen van financiële cybercriminaliteit zetten financiële instellingen flink onder druk.

#4. Nieuwe soorten werk

De digitalisering vraagt om nieuwe vaardigheden. Een administratief medewerker moet niet alleen goed zijn in het verzamelen en ordenen van gegevens, hij moet ook verstand hebben van IT en om kunnen gaan met het digitaal verwerken van gegevens.

Dit zijn vaardigheden die niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Uit onderzoek van recruitmentorganisatie Hays blijkt dat minder dan de helft van de medewerkers in de sector vindt dat zijn of haar kennis en vaardigheden op het gebied van technologische ontwikkelingen voldoende up-to-date is.

Evolutie in transformatieproces

Met de nieuwe trends zullen organisaties vooral afhankelijk zijn van hun aanpassingsvermogen om mee te kunnen evolueren met het proces van transformatie. De financiële sector zal de komende jaren dan ook verder onder druk komen te staan. Het technisch potentieel is echter enorm met digitale technologieën die voor het grijpen liggen. Het is echter de vraag hoe snel financiële organisaties in staat zijn om het technologisch potentieel te realiseren.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!