Places logo
Menu

Werknemers met twee banen soms een last voor werkgever

Werknemers met twee banen soms een last voor werkgever

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een rapport uitgebracht over het combineren van banen. Wet- en regelgeving is voornamelijk gericht op het hebben van één baan, terwijl zeker 600.000 mensen in Nederland om verscheidene redenen banen combineren. Werknemers zijn verplicht om dit te melden bij de huidige werkgever, zodat het management de nodige maatregelen kan treffen.

Waarom advies van Sociaal Economische Raad (SER)

Mensen kunnen meerdere banen hebben om verscheidene redenen. Afwisseling, ontwikkeling en het spreiden van eenzijdig en zwaar werk zouden voordelige redenen zijn volgens de SER. Echter, het combineren gebeurt soms omdat er financieel niks anders op zit. Een op drie personen met zo"n combibaan zou dan ook willen stoppen met dit combineren. Hier gaat het vaak om lager betaald werk, kleine deeltijdbanen met weinig uitzicht op ontwikkeling binnen het werk. Maar niet alleen is het voor werknemers van belang hier naar te kijken, ook werkgevers kunnen gevolgen ondervinden van combinerende werknemers.

Werkgevers moeten rekening houden met combinatiebanen

In de meeste CAO"s zijn afspraken opgenomen over het hebben van combinatiebanen. Werknemers moeten bijvoorbeeld verplicht melden of zij een andere baan erbij hebben. Werkgevers moeten hier namelijk op inspelen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Echter, wanneer er twee banen worden gecombineerd uit verschillende branches moet er met twee CAO"s rekening gehouden worden, wat kan zorgen voor problemen. Verder moet er aan een arbeidstijdenwet gehouden worden waarbij er een aantal uren rust en ontspanning moet zijn. Door het combineren van de banen heeft de werkgever geen zicht op het aantal uren dat hier daadwerkelijk voor ingepland zijn. Het roosteren en afspraken maken omtrent feestdagen wordt ook lastiger wanneer er rekening gehouden moet worden met een derde partij. Al met al is het voor werknemer, werkgever en overheid een belangrijk onderwerp om meer duidelijkheid in te creëren.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!