Places logo
Menu

4 belangrijke eigenschappen van de moderne leider

4 belangrijke eigenschappen van de moderne leider

Sommige leiders hebben het in zich. De natuurlijke manier waarop anderen naar hen luisteren en zich voor hen inzetten. Waar komt dit precies vandaan? Wat zijn de eigenschappen die deze leiders zo succesvol maken? Eigenschappen zijn diepe structuren in de persoonlijkheid die niet makkelijk veranderen. Een leiderschapsvorm welke goed werkt in de huidige tijd is de "dienende leider". Vroeger was een duidelijke hiërarchie dominant, maar tegenwoordig is leiderschap in relatie tot anderen belangrijker. In dit artikel worden vier belangrijke eigenschappen van de "dienende leider" uitgelicht.

Luisteren

In bedrijven waar veel samengewerkt wordt, is het belangrijk voor een leider om te luisteren. Door te luisteren identificeert zij de wil van de groep. Deze wil kan zij verduidelijken en realiseren. Door goed te luisteren hoort de leider wat er wel of juist niet gezegd wordt en kan deze dingen op tafel gooien. Door hierop met het team te reflecteren, komen alle waardevolle ideeën en bezwaren naar boven, waardoor iedereen zich geïnspireerd en gehoord voelt.

Empathie

Een leider moet zich kunnen inleven in anderen. Wanneer werknemers of zakenrelaties zich geaccepteerd en herkend voelen voor de unieke aanwinsten die zij zijn, zal dit tot betere prestaties leiden, aldus filosoof Roman Krznaric. Klanten begrijpen kan leiden tot betere bedrijfsvoering en het begrijpen van de werknemers in uw team leidt tot betere communicatie onderling en dus meer productiviteit.

Bewustzijn

Algemeen bewustzijn, maar ook bewust zijn van jezelf leidt tot beter begrip van zaken die ethiek, macht en waarden aangaan. Wanneer een leider zelfbewust is heeft zij zelfkennis, zelfvertrouwen, inzicht in eigen talenten en valkuilen. Wanneer men leiding geeft zonder zelfbewustzijn, wordt het meer het nadoen van een leider, waardoor er afstand ontstaat tussen leider en werknemer. Zelfbewustzijn leidt namelijk tot meer vertrouwen, gelijkheid en openheid.

Overtuiging

Sommige leiders halen hun autoriteit uit de positie waarin zij staan, maar echt inspirationeel leiderschap wordt gerealiseerd door vertrouwen op overtuigingskracht. Belangrijk voor het creëren van overtuigingskracht is geloofwaardigheid, levendig taalgebruik en aansprekend bewijs, een emotionele connectie met het publiek en win-win situaties. Op deze manier wordt er leiding gegeven middels inspiratie en overtuiging in plaats van dwang. Samen resulteren deze vier eigenschappen een dienende en inspirerende leider.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!