Places logo
Menu

Het glazen plafond komt niet door verschil in gedrag tussen mannen en vrouwen

Het glazen plafond komt niet door verschil in gedrag tussen mannen en vrouwen

Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de top en krijgen een lager salaris dan mannen, voor hetzelfde werk, dit bleek eerder al uit de Beloningsindex van het Nederlands Instituut voor Beloningsstatistiek. Door sommige deskundigen wordt gezegd dat dit komt doordat vrouwen zich anders gedragen op het werk dan mannen. Maar uit recent onderzoek is gebleken dat hier geen verschil in zit. Vrouwen hebben evenveel toegang tot personen in de top als mannen en communiceren evenveel en vaak met alle personen binnen het bedrijf.

Van vragenlijst naar gedrag evaluatie

Er was nog niet veel onderzoek naar gedrag van vrouwen in bedrijven. Eerder werd gebruik gemaakt van vragenlijsten en zelf-rapportages, wat gevoelig is voor vertekening van de werkelijkheid omdat het aan subjectiviteit onderhevig is. Hier is nu verandering in gekomen want in dit recent onderzoek is gekeken naar harde feiten. Er werd gebruik gemaakt van badges die door 100 werknemers gedragen werden, deze leken op normale identificatiebadges. Echter, deze badges registreerden beweging, nabijheid van andere badges, spraakvolume en toon. De data werd anoniem verwerkt, wel werd geregistreerd welk geslacht de persoon had, welke positie hij of zij bekleedde en welke aanstelling hij of zij had. Vervolgens werd geanalyseerd of er een verschil te zien was tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Wat resulteerde in de conclusie dat mannen en vrouwen zich niet anders gedragen.

Interpretatie van gedrag

Dat het niet aan het gedrag van vrouwen ligt, betekent dat het moet liggen aan de manier waarop vrouwen behandeld worden. Volgens de onderzoekers komt het door de vooroordelen die er bestaan. Het gaat niet om hoe vrouwen zich gedragen, maar om hoe deze gedragingen geïnterpreteerd worden door anderen. Het trainen van leiderschapskwaliteiten bij vrouwen is dan niet voldoende. Wat beter werkt volgens de onderzoekers is het creëren van gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Hier zullen vele bedrijven nog expliciet aan moeten werken.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!