Places logo
Menu

Grote bedrijven doen steeds langer over het betalen van facturen aan MKB-ondernemers

Grote bedrijven doen steeds langer over het betalen van facturen aan MKB-ondernemers

Grote bedrijven wachten steeds langer met het betalen van facturen aan het midden- en kleinbedrijf (MKB). Hierdoor komt het MKB in onzekerheid en zijn zij niet altijd in staat om de nodige investeringen te doen. Brancheorganisatie MKB-Nederland vindt dat grote bedrijven facturen van middelgrote en kleine ondernemingen sneller moeten gaan betalen en eist een verlaging van de wettelijke betalingstermijn van zestig naar dertig dagen. Staatssecretaris Mona Keijzer van economische zaken is het hiermee eens en wil de wettelijke betalingstermijn verlagen.

Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven

Financieel dienstverlener Graydon berekende de gemiddelde betalingstermijnen van bedrijven. Over het algemeen is het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven sinds 2012 verbeterd. In 2012 deden bedrijven er gemiddeld 44,7 dagen over om een factuur te betalen. In 2018 doen bedrijven er gemiddeld 39,9 dagen over om een factuur te betalen. Om grote bedrijven te stimuleren om facturen van het MKB sneller te betalen is in 2017 de wet 'Uiterste Betaaltermijn' van kracht gegaan.

Wet 'Uiterste Betaaltermijn'

De wet 'Uiterste Betaaltermijn' verplicht grote bedrijven om facturen van het MKB binnen 60 dagen te voldoen. Deze wet was bedoeld om ervoor te zorgen dat het MKB sneller betaald zou krijgen en daardoor beter in staat is om investeringen te doen. Sinds de wet is ingesteld gebeurd echter het tegenovergestelde. Graydon ziet sinds 2017 een toename van het aantal dagen waarin grote bedrijven hun facturen voldoen. In 2018 zijn de betalingen van grote bedrijven naar het midden- en kleinbedrijf opgelopen naar een gemiddelde van 41,5 dagen. Het lijkt erop dat grote bedrijven de wettelijke betaaltermijn zijn gaan zien als richtlijn en hun betaaltermijnen juist hebben verlengd richting de 60 dagen.

De snelste en traagste betalers

Graydon heeft per branche gekeken hoeveel dagen het gemiddeld duurt voordat een factuur wordt betaald. In de horecasector worden facturen gemiddeld het snelst betaald, gemiddeld doen bedrijven er 39,5 dagen over om een factuur te betalen. Op de tweede en derde plaats staan bedrijven in de winning van delfstoffen sector (39,6 dagen) en de vastgoedsector (39,7 dagen). In de transport en logistiek sector worden facturen gemiddeld het langzaamst betaald, bedrijven doen gemiddeld 45 dagen over het betalen van een factuur. Andere trage betalers zijn te vinden in de IT & communicatiesector (44,9 dagen) en water- en afvalverwerking sector (43,9 dagen). Graydon heeft ook vastgelegd in welke provincies facturen het snelst en langzaamst betaald worden. In de provincie Zeeland worden facturen gemiddeld het snelst betaald met 39,7 dagen. In de provincie Flevoland bevinden zich de traagste betalers met gemiddeld 43,9 dagen.

Initiatieven vanuit het bedrijfsleven

Als MKB-ondernemers sneller betaald worden door grote bedrijven zal dit een positieve invloed hebben op het MKB, aldus brancheorganisatie MKB Nederland. MKB-ondernemers zullen minder kwetsbaar zijn, ze hoeven minder vaak een overbruggingslening af te sluiten en ze hebben meer financiële ruimte om te investeren. Om snelle betalingen te stimuleren zijn er verschillende initiatieven in het leven geroepen, zoals Betaalme.nu. Dit is een platform dat ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf helpt om hun facturen sneller betaald te krijgen. Op het platform kunnen ondernemers bijvoorbeeld een beroep doen op gratis onafhankelijke bemiddeling bij late betaling. Het platform streeft naar een betalingstermijn van maximaal 30 dagen. Naast een kortere betalingstermijn kunnen ondernemers zelf ook bijdragen aan een snellere betaling. Bijvoorbeeld door facturen op tijd te sturen en onderzoek te doen naar digitale mogelijkheden.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!