Places logo
Menu

Motiveren of inspireren? Jouw rol als leidinggevende

Motiveren of inspireren? Jouw rol als leidinggevende

Wanneer je een bedrijf runt en werknemers aanneemt is het belangrijk deze werknemers te behouden. Er zijn talloze manieren om als werkgever je werknemers te sturen. Wil je ze aan hun lot overlaten, af en toe ingrijpen, alles monitoren of belonen? Dat kan, maar er zijn meer opties die ervoor zorgen dat werknemers zich geïnspireerd voelen en zich hierdoor nog meer inzetten voor je bedrijf.

Vormen van leiderschap

Bass en Avolio (1997) hebben leiderschap in kaart gebracht op basis van de manier waarop er met werknemers wordt omgegaan. Zo is er laissez-faire, waarbij werknemers aan hun lot worden overgelaten. Gevolgd door transactioneel leiderschap wat inhoudt dat er beloningen worden gegeven voor prestaties. Ook behoren het leidinggeven door in te grijpen wanneer het mis gaat en leidinggeven door constant in de gaten te houden of er iets mis gaat bij transactioneel leiderschap. Maar wat tegenwoordig interessanter wordt gevonden is transformationeel leiderschap. Hieronder vallen volgens de onderzoekers vier aparte takken.

Idealen

Transformationeel leiderschap zorgt ervoor dat werknemers geïnspireerd raken. Door jezelf als werkgever open te stellen, door visies en dromen te delen met werknemers. Er zijn vier manieren die kunnen worden toegepast om te inspireren. Deze vier kunnen los maar ook naast elkaar bestaan. Als het maar oprecht is. Ten eerste is geïdealiseerde invloed een tak van dit soort leiderschap. Hierbij doet een leidinggevende ook zelf wat hij of zij predikt, nadenkt over morele consequenties van beslissingen en zichzelf niet meer beloning geeft dan de werknemers..

Intellect

Een tweede tak van dit soort leiderschap is intellectuele stimulatie. Dit kenmerkt zich door het ter discussie stellen van vraagstukken die door de maatschappij voor lief worden genomen. Innovatie is ook een belangrijk onderdeel, hierbij wordt vaak in kleine stappen het werk continu verbeterd.

Het individu

Als derde is individuele beschouwing een onderdeel. Bij deze vorm van transformationeel leiderschap wordt aandacht besteed aan de werknemer als individu. Het gedachtegoed dat een ieder andere behoeften, vermogens en wensen heeft zorgt ervoor dat werknemers ook zo behandeld worden en zoveel mogelijk individueel gecoacht worden. Compassie is het sleutelwoord in dit soort leiderschap.

Motivatie door inspiratie

De laatste vorm van transformationeel leiderschap is inspirationele motivatie, wat gekenmerkt wordt door het optimistisch spreken over de toekomst en aantrekkelijke visies uit te spreken. Hiermee gepaard gaat een sterke vorm van taalgebruik en het uiten van vertrouwen in anderen om samen de visie en doelen te bereiken. Denk aan de 'Yes We Can'-speech van Barack Obama.


Bass, B. M., & Avolio, B. J. (1997). Concepts of leadership. Leadership: Understanding the dynamics of power and influence in organizations, 3-22.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!