Places logo
Menu

Vrouwelijke zzp’ers kunnen zwangerschap compensatie in mei aanvragen

Vrouwelijke zzp’ers kunnen zwangerschap compensatie in mei aanvragen

Zelfstandig ondernemende vrouwen kunnen tussen 15 mei en 1 oktober een compensatie zwangerschap aanvragen. Het gaat om vrouwen die een kind kregen tussen 2005 en 2008. Deze vrouwen hebben recht op een compensatie van ten minste zestien weken. In de zomer van 2017 werd dit al bekend, maar wanneer deze compensatie aangevraagd kon worden was toen nog onduidelijk.

Betaaldatum en belasting

Pas in januari 2019 zal er begonnen worden met het uitbetalen van de compensatie. Omdat het gaat van een bedrag van circa 5600 per persoon, kan het gevolgen hebben voor eventuele toeslagen. De overheid geeft vrouwen op deze manier de kans om dit op tijd aan te geven bij de belasting. Naar schatting hebben 20.000 vrouwen recht op deze compensatie en de overheid zet dan ook "extra communicatie" in, om deze vrouwen te bereiken.

Eerdere compensatie

Maar waarom gaat het alleen om vrouwen die bevallen zijn tussen 2005 en 2008? Voor 2005 vielen vrouwen die in verwachting waren onder de WAZ. Dit is de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen. Na 2005 vielen zij niet meer onder deze wet, wat veel kritiek ontving. Vrouwen hadden immers geen inkomen meer in de maanden rond de bevalling. Hierom werd de ZEZ in het leven geroepen. De regeling Zwanger en Zelfstandig die ervoor zorgt dat vrouwen een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal zestien weken krijgen. Echter, dit gold niet met terugwerkende kracht, waardoor vrouwen die na 2005 en voor 2008 bevielen geen tegemoetkoming kregen. Na rechtszaken, aangespannen door vrouwen die in deze periode bevielen, is er toch een regeling getroffen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!