Places logo
Menu

FNV krijgt wederom harde klap te verduren in de strijd om loonsverhoging detailhandel

FNV krijgt wederom harde klap te verduren in de strijd om loonsverhoging detailhandel

Onlangs werd een akkoord bereikt over de loonsverhoging van werkenden in de detailhandel. Het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV), de Unie en het Alternatief Voor Vakbond (AVV) zijn akkoord gegaan met een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) waar een loonsverhoging van 1.03% wordt ingevoerd voor werknemers in de non-food sector.

De loonsverhoging, die op 1 juli in zal gaan, heeft betrekking op 170.000 werknemers. Winkels als WE, Kwantum en Leen Bakker zullen het nieuwe cao gaan invoeren, samen met andere winkelketens in de sport-, woon- en kledingbranche. Gedurende de periode van 2018 tot 2020 zal het loon verder verhoogd worden, met eenzelfde stijging als die van het wettelijk minimumloon. Naast de loonsverhoging zal het opleidingsbudget voor werknemers ook verhoogd worden, waardoor dit neerkomt op 150 euro per jaar.

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) was een van de initiatiefnemers voor de loonsverhoging, maar wilde enkel genoegen nemen met een loonstijging van 3.5%. De grootste vakbond werd naar eigen zeggen daarom niet uitgenodigd voor onderhandelingen, wat niet bevestigd werd door de andere vakbonden. Deze stellen juist dat er niet serieus met de FNV te onderhandelen viel omdat de vakbond niet van zijn punt af wilde wijken. Daarnaast was het geëiste percentage nogal onrealistisch, afgaande de huidige situatie van de detailhandel branche. De CNV-bestuurder Jacqueline Twerda zei hierover het volgende: "Winkeliers kunnen gewoon niet meer betalen, 3% hogere lonen kunnen zij niet doorberekenen. Deze ketens moeten wel open kunnen blijven." Een staking om deze maatregelen van de grond te krijgen zal de vakbonden door hun lage organisatiegraad niet lukken, is zij van mening.

De reactie van FNV op de nieuwe cao is overwegend negatief. Mari Martens, sectorhoofd van FNV Handel, noemt het ronduit schandalig dat andere vakbonden akkoord zijn gegaan met deze regeling. Martens wilt benadrukken dat de FNV altijd standvastig geweest is en dat in de toekomst ook zal blijven: "De goedkoopste cao van Nederland moet nog goedkoper, en daar doen wij niet aan mee. Dat is de boodschap. Die 1% is echt lachwekkend. Wat een stelletje zielepoten eerste klas. Als je als ondernemer in deze tijd nog geen geld kunt verdienen, sluit de tent dan maar. Ga dan maar in de fabriek werken. Het ligt niet aan de werknemers dat het zo slecht gaat."

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!