Places logo
Menu

Meer stakingen: oorzaak ligt bij aflopende CAO’s en groeiende economie

Meer stakingen: oorzaak ligt bij aflopende CAO’s en groeiende economie

Eind juni staakten werknemers in het streekvervoer. Zij wilden meer pauzes, minder werkdruk en een hoger loon. Ook beveiligers op Schiphol staakten door middel van het extra goed controleren van reizigers. AkzoNobel moest er ook aan geloven. De reden voor deze hoeveelheid stakingen zijn de aflopende CAO's en de aantrekkende economie.

Aflopende CAO's

De Collectieve Arbeids Overeenkomst bevatten afspraken die gemaakt zijn tussen werkgevers en vakbonden. Zaken zoals salaris, vakantiedagen en arbeidsduur zijn hierin opgenomen. Zo'n CAO wordt aangemeld bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en geldt maximaal vijf jaar. Meestal wordt gekozen voor een looptijd van één á twee jaar. Staken is vaak een manier om de werkgever onder druk te zetten tijdens de onderhandelingen over een nieuwe CAO.

Aantrekkende economie

Zoals inmiddels bekend is, groeit de economie gestaag. Dit lijkt al genoeg reden voor werknemers om ontevreden te zijn over de lonen die achterblijven ondanks deze groei. Over het algemeen wordt ook gezien dat een economische groei een hogere levensstandaard als gevolg heeft. Dit komt door de stijging van de inkomens. Deze groei blijkt in veel branches nog uit te blijven.

In andere gevallen kan de groeiende economie zorgen voor meer vraag, waardoor er onder werknemers meer werkdruk kan ontstaan, wat een nieuwe staking tot gevolg heeft.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!