IJsland eerste land ter wereld waarin loon tussen man en vrouw gelijk isIJsland eerste land ter wereld waarin loon tussen man en vrouw gelijk is

Door een nieuwe wet welke per 2018 geldt is IJsland het eerste land ter wereld waarbij het loon voor mannen en vrouwen gelijk is. Dit betekent dat mannen en vrouwen voor hetzelfde werk ook een gelijke beloning krijgen. Hoewel een gelijk loon vanzelfsprekend lijkt is dit verder nergens ter wereld verplicht. IJsland is erg progressief wat betreft genderbeleid, zo streeft het land ernaar om de loonkloof tussen mannen en vrouwen in 2022 helemaal te dichten. Naast een gelijk loon heeft IJsland meerdere maatregelen die ervoor zorgen dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Zo is er een vrouwenquota van 40 procent voor de besturen van grote bedrijven en krijgen mannen, net zoals vrouwen, ook een ruim vaderschapsverlof.

Nederland loopt achter

Op de lijst van gelijkheid tussen man en vrouw van het World Economic Forum (WEF) is te zien dat Nederland steeds verder achter loopt in het genderbeleid. Hoewel IJsland de afgelopen negen jaar bovenaan de lijst zakte Nederland vorig jaar van de zestiende naar de 32ste plaats. De oorzaak van de ongelijkheid tussen man en vrouw is nog niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat vrouwen te snel tevreden zijn met hun salaris waardoor ze een hoger salaris mis kunnen lopen.

Volgens RTL Nieuws gaan met name vrouwen van 36 jaar of ouder een stuk minder verdienen dan mannen. Het verschil tussen het salaris van mannen en vrouwen kan dan zelfs tot 8 procent oplopen. Als Nederland meer gelijkheid wil tussen het salaris van mannen en vrouwen is er dus nog genoeg werk aan de winkel.

Foto: Bigstock


Delen:


Vul in voor Gratis Advies

Places.nl helpt ondernemers groeien

Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Onze online adviseurs bellen binnen één werkdag voor advies op maat.

Bedoelde u ?
Places advieslijn: 024 - 2006 615
4,5
(1761)Zoeken
Zoek