Places logo
Menu

IJsland eerste land ter wereld waarin loon tussen man en vrouw gelijk is

IJsland eerste land ter wereld waarin loon tussen man en vrouw gelijk is

Door een nieuwe wet welke per 2018 geldt is IJsland het eerste land ter wereld waarbij het loon voor mannen en vrouwen gelijk is. Dit betekent dat mannen en vrouwen voor hetzelfde werk ook een gelijke beloning krijgen. Hoewel een gelijk loon vanzelfsprekend lijkt is dit verder nergens ter wereld verplicht. IJsland is erg progressief wat betreft genderbeleid, zo streeft het land ernaar om de loonkloof tussen mannen en vrouwen in 2022 helemaal te dichten. Naast een gelijk loon heeft IJsland meerdere maatregelen die ervoor zorgen dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Zo is er een vrouwenquota van 40 procent voor de besturen van grote bedrijven en krijgen mannen, net zoals vrouwen, ook een ruim vaderschapsverlof.

Nederland loopt achter

Op de lijst van gelijkheid tussen man en vrouw van het World Economic Forum (WEF) is te zien dat Nederland steeds verder achter loopt in het genderbeleid. Hoewel IJsland de afgelopen negen jaar bovenaan de lijst zakte Nederland vorig jaar van de zestiende naar de 32ste plaats. De oorzaak van de ongelijkheid tussen man en vrouw is nog niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat vrouwen te snel tevreden zijn met hun salaris waardoor ze een hoger salaris mis kunnen lopen.

Volgens RTL Nieuws gaan met name vrouwen van 36 jaar of ouder een stuk minder verdienen dan mannen. Het verschil tussen het salaris van mannen en vrouwen kan dan zelfs tot 8 procent oplopen. Als Nederland meer gelijkheid wil tussen het salaris van mannen en vrouwen is er dus nog genoeg werk aan de winkel.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!