Stijging van inkomsten in de landbouwStijging van inkomsten in de landbouw

Het gaat relatief goed met de landbouwsector. De inkomsten zijn ten opzichte van 2016 met 22,6 procent gestegen. Bijzonder is, dat dit het eerste jaar is dat het inkomensniveau boven dat van 1995 uit kwam. Opvallend is dat de melkprijs fors hoger is, de consumptie-eieren duurder zijn en er veel meer suikerbieten zijn geproduceerd. Dit kwam mede door de fipronil-affaire, waardoor de vraag groter was dan het aanbod, en het afschaffen van het suikerquotum. Dit betekent dat het suikerbietengewas volledig afhankelijk is geworden van de markt.

Productiestijging

Echter, de productiestijging ging veel sneller in de afgelopen jaren dan de inkomsten. De inkomsten stegen maar met 10 procent in de afgelopen 20 jaar ten overstaan van 26 procent voor de productie. Oorzaken hiervoor zijn de stijging van de aardgasprijzen en van diervoeders. Verder is de inkomensstijging ook terug te zien in de economie. Mogelijk kunnen er hogere prijzen gevraagd worden voor de landbouwproducten, omdat in 2018 de economie met meer dan drie procent zal groeien. Aan de andere kant kan de stijging in de inkomens van landbouw ook zorgen voor deze verwachte stijging, omdat mensen in deze sector meer koopkracht zullen hebben.

Foto: Pixabay


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek