Places logo
Menu

Ontdek diverse manieren om uw medewerkers tijdens de feestdagen te belonen

Ontdek diverse manieren om uw medewerkers tijdens de feestdagen te belonen

We bevinden ons midden in de decembermaand: dé maand van feestdagen. In december vieren we namelijk sinterklaas en kerst. Voor de meeste mensen maken cadeaus een groot deel uit van deze feestdagen. Dit is dan ook een goed moment om medewerkers te belonen voor hun inzet.

Extra aandacht besteden aan uw werknemers in de laatste maand van het jaar levert doorgaans veel voordelen op. Medewerkers zien dit namelijk als een blijk van waardering voor de inzet die zij hebben geleverd voor het bedrijf. Dit verhoogt de motivatie van uw medewerkers. Wanneer er geen kerstgeschenk wordt uitgegeven kan dit wellicht een verkeerd signaal afgeven aan de medewerker. Zo kan een medewerker daardoor het gevoel krijgen dat hij of zij iets verkeerd heeft gedaan dit jaar. Dat kan dan juist leiden tot een gedemotiveerde medewerker.

Er zijn allerlei manieren om werknemers te verwennen tijdens de feestdagen. We sommen een paar mogelijkheden voor u op:

Kerstpakket

Het meest voor de hand liggende kerstgeschenk is het kerstpakket. Traditioneel gezien bestond het kerstpakket uit allerlei etenswaren en dranken. Dan kon de medewerker namelijk tijdens kerst genieten van een heerlijke maaltijd. Dit soort kerstpakketten wordt nog steeds veel uitgegeven door bedrijven. Aangezien veel mensen zelf al eten in huis halen voor het kerstdiner, kiezen sommige werkgevers ook voor een ander soort kerstpakket. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan voorwerpen voor in huis, zoals kaarsen of mokken. Er zijn ook veel diensten die bedrijven aanbieden om kerstpakket voor hen te maken. Deze diensten geven soms ook de mogelijkheid om een persoonlijk kerstpakket te laten samenstellen.

Kerstgeschenk

In plaats van een heel kerstpakket kiezen sommige bedrijven voor één kerstgeschenk. De reden hiervoor kan zijn dat de werkgever de voorkeur geeft aan één kostbaar cadeau boven een heel pakket aan minder kostbare cadeaus. Sommige bedrijven geven hun medewerkers de keuze uit een aantal dezelfde soort producten waar zijn er dan zelf één van uit mogen kiezen. Dit vergroot de kans dat uw medewerker tevreden is met het geschenk dat hij of zij ontvangt.

Ook geven bedrijven als kerstgeschenk wel eens een cadeaukaart aan hun medewerkers, met daarop een bedrag dat gelijk staat aan de waarde van een kerstpakket. Bijna alle winkels geven cadeaukaarten of giftcards uit waar de gever een bedrag op kan zetten dat de ontvanger uit kan geven aan een zelf gekozen product. Bedrijven die een cadeaukaart als kerstgeschenk geven, kiezen meestal voor een cadeaukaart van een winkel met een uitgebreid assortiment aan producten, zoals bol.com. Zo is het bijna onmogelijk dat een medewerker niet tevreden zal zijn met het kerstcadeau, aangezien hij of zij zelf een keuze heeft gemaakt uit een uitgebreide selectie aan producten. Het gevaar van een cadeaukaart als kerstgeschenk is wel dat medewerkers dit wellicht een wat onpersoonlijk geschenk vinden, aangezien de werkgever dan niet zelf moeite heeft gedaan om een geschikt cadeau uit te kiezen.

Kerstdonatie

Kerst is natuurlijk ook de tijd waarin veel mensen iets terug willen doen voor de maatschappij. Sommige bedrijven kiezen er dan ook voor om in de kerstperiode geld of spullen te doneren aan een goed doel. Dit wordt dan gedaan namens het hele bedrijf. Het is wel verstandig om te overleggen met uw werknemers of zij tevreden zijn met een donatie als kerstgeschenk, om demotivatie te voorkomen.

Kerstborrel of diner

Veel werkgevers nodigen hun werknemers uit voor een kerstborrel of -diner. De werknemers komen dan met zijn allen of in teams bij elkaar om de feestdagen te vieren. Dit is ook meteen een mooie gelegenheid voor teambuilding. Medewerkers kunnen elkaar op zo'n borrel of diner namelijk beter of op een andere manier leren kennen. Bovendien kan een geslaagd uitje met collega"s ervoor zorgen dat een medewerker met meer plezier naar zijn of haar werk gaat en zich meer verbonden voelt met het bedrijf. Dit vergroot de motivatie tot inzet.

Combinatie van geschenken

Natuurlijk kan u ook kiezen voor een combinatie aan geschenken voor uw medewerkers. Zo wordt een kerstpakket of geschenk vaak gecombineerd met een kerstborrel of -diner. Ook kan een kerstpakket gecombineerd worden met een donatie. Er zijn bijvoorbeeld diensten die aangeven een donatie te doen aan een goed doel bij de aanschaf van een kerstpakket door een bedrijf.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!