Places logo
Menu

Bedrijven investeren minder in oudere werknemers

Bedrijven investeren minder in oudere werknemers

De AOW-leeftijd is momenteel hoger dan voorheen, 66 jaar en 4 maanden. Nederlanders zien een steeds langere loopbaan tegemoet waarin ze willen investeren in hun professionele ontwikkeling. Toch neemt de trainingsparticipatie van Nederlandse werknemers met de toenemende leeftijd af. Dat heeft zowel te maken met een dalende motivatie van oudere werknemers als werkgevers die liever investeren in jonge werknemers. Werknemers van 56 jaar en ouder krijgen minder vaak een cursus of training aangeboden dan hun jongere collega's. Dat concludeert pensioeninstituut Netspar. Is hier sprake van leeftijdsdiscriminatie?

Werkgevers steken liever tijd en geld in jonge werknemers

Uit het onderzoek van Netspar blijkt dat werknemers van alle leeftijden evenveel trainingen aangeboden krijgen van hun werkgever, behalve als zij ouder zijn dan 56 jaar. Het onderzoek geeft inzicht in de mate waarin werkgevers én oudere werknemers bereid zijn te investeren in menselijk kapitaal. Raymond Montizaan, arbeidseconoom aan de Universiteit van Maastricht, noemt dit een 'treurig verhaal'. Werkgevers in Nederland discrimineren hun oudere werknemers. Mogelijk verwachten werkgevers minder resultaat van oudere werknemers en zien zij hun investering minder snel terugverdiend.

Gebrek aan motivatie onder ouderen

Netspar benoemt dat het probleem ook deels bij de werknemers zelf ligt. De bereidheid onder ouderen om trainingen of cursussen te volgen blijkt te dalen naarmate de leeftijd vordert. Hechten zij dan minder waarde aan lifelong learning? Volgens Montizaan daalt het animo onder werknemers aangezien ze de verkeerde soort cursussen aangeboden krijgen. De trainingen zouden bijvoorbeeld met name gericht zijn op jongeren.

Differentiatie van opleidingsmogelijkheden tussen jong en oud

Volgens Netspar zou een stabiele werkomgeving waarin wordt ingezet op een langere arbeidsrelatie en duurzame ontwikkeling positief bijdragen aan de trainingsparticipatie onder ouderen. 50-plussers zijn meer gemotiveerd om opleidingen te volgen als zij de opgedane vaardigheden ook in hun privé situatie kunnen inzetten, aldus Netspar. Verder adviseert het pensioeninsituut dat het zou helpen wanneer er sprake is van autonomie in onderwerpkeuze en de opleiding onder werktijd gevolgd kan worden. Om het opleidingsbudget optimaal in te zetten, raadt Netspar aan om het opleidingsbeleid tussen ouderen en jongeren meer te differentiëren zodat het voor de leeftijdsgroep relevant is.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!