Places logo
Menu

Personeelstekort in techniek, onderwijs en zorg verwacht over 5 jaar

Personeelstekort in techniek, onderwijs en zorg verwacht over 5 jaar

In de techniek, het onderwijs en de zorg zal er de komende jaren minder personeel beschikbaar zijn. De techniek zal vooral moeite hebben met het werven van nieuw personeel, en dan met name in de ICT-sector. Dat blijkt uit een onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht.

Nieuwe banen

Naar schatting komen er tussen nu en 2022 520.000 nieuwe bannen bij op de Nederlandse arbeidsmarkt. Vooral diegene die zijn afgestudeerd met een hbo- of universitair diploma zullen profiteren van de nieuwe werkgelegenheid. In de techniek en in de zorg zullen de meeste vacatures beschikbaar worden gesteld. De vacatures zullen volgens de onderzoekers echter lastig vervuld worden.

Techniek

Ondanks het feit dat steeds meer personen afstuderen op het gebied van techniek of informatica, zal er nog steeds een tekort zijn aan werknemers in de branche. Dat komt volgens de onderzoekers omdat niet iedereen die is afgestudeerd in de techniek een baan zoekt in dit vakgebied.

Vooral de ICT-sector zal kampen met personeelstekort: bij 87% van de banen in deze sector wordt verwacht dat er te weinig aanbod is van opgeleid personeel. Daarnaast denken de onderzoekers dat er een tekort aan architecten, ingenieurs, elektriciens en elektromonteurs zal zijn.

Basisonderwijs

Wat betreft de onderwijssector zullen met name bassischolen kampen met personeelstekort. Dit komt mede doordat er steeds meer oudere leraren met pensioen gaan. In combinatie met het feit dat er steeds minder jongeren zijn die een lerarenopleiding volgen, zal dit naar verwachting zorgen voor problemen in de nabije toekomst.

Opleidingsniveau

Vooral afgestudeerden met een universitair of hbo-diploma hebben een goed vooruitzicht op de arbeidsmarkt. Van deze groep heeft 43 procent goede tot zeer goede perspectieven op een baan, 43 procent van de hbo-studenten heeft ditzelfde vooruitzicht en slechts 28 procent van de mbo 4-afgestudeerden heeft ook een goed tot zeer goed perspectief.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!