Places logo
Menu

Pakketsorteerders PostNL eisen rechtvaardigheid voor onderbetaling

Pakketsorteerders PostNL eisen rechtvaardigheid voor onderbetaling

Medewerkers die pakketten sorteren voor PostNL centra in Waddinxveen, Amersfoort en Goes, beschuldigen het bedrijf van onderbetaling die door middel van een schijnconstructie wordt gerealiseerd. De werknemers eisen een compensatie van vijf miljoen euro.

Dat meldt vakbond FNV. Naast de financiële compensatie eisen de pakketsorteerders ook een betere loonbetaling en een zekere baan.

Poolse sorteerders

De Poolse sorteerders die centraal staan in de kwestie, geven op 5 december een brief af op het hoofdkantoor in Den Haag. De zogenaamde WAS-brief (Wet Aanpak Schijnconstructies) stelt PostNL aansprakelijk voor onderbetaling.

De Poolse weknemers worden ingehuurd via een constructie met het uitzendbureau In Person. Ook dit uitzendbureau wordt aansprakelijk gesteld.

Hoge werkdruk

Hoewel de postsorteerders al jaren pakketjes voor PostNL sorteren, ontvangen zij hun betaling niet volgens de cao van het bedrijf. Het FNV laat weten dat de contracting-constructie bedacht is om te besparen op loonkosten.

Bedrijven als PostNL verdienen steeds meer dankzij hun pakketbezorgingen. Ondanks dit gegeven, neemt het bedrijf geen sorteerders in dienst. Het uitzendbureau is ingehuurd als onderaannemer en huurt dan onder een tweede uitzend-bv sorteerders in. Daardoor kan PostNL de uitzend-cao ontwijken.

Ontnomen van alle rechten

Bestuurder van FNV Flex Mariëtte van der Neut vertelt: "Via een constructie met een leeg uitzend-bv"tje dat zichzelf inhuurt, ontneemt PostNL deze werknemers al hun rechten. Geen enkele sorteerder is in dienst van het bedrijf en mensen sjouwen 800 pakketten per uur voor het minimumloon. Ze maken lange nachten voor weinig geld."

De sorteerders verdienen het wettelijk minimumloon en werken op oproepbasis. Daarnaast hebben zij maar weinig zekerheid wat betreft hun werktijden: zij horen vaak pas op de dag zelf hoe laat ze moeten werken en of ze überhaupt wel hoeven te werken die dag.

Foto: Flickr

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!