Places logo
Menu

LBHT op het werk: gelijkheid op de werkvloer

LBHT op het werk: gelijkheid op de werkvloer

Als werkgever is het van groot belang dat al uw werknemers een veilige plek hebben om hun werkzaamheden te verrichten. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat de LHBT-tolerantie op de werkvloer niet is om over naar huis te schrijven. LHBT of het Engelse LGBT is een verzamelnaam voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en trans-mensen. Hoewel Nederland in veel opzichten erg vooruitstrevend is, blijkt uit onderzoek dat deze werknemers op de werkvloer lang niet altijd hetzelfde worden behandeld als hun heteroseksuele collega's. Zo worden lesbo's, homo's en bi's vaker gepest en geïntimideerd dan hetero's, en lijden zij meer onder ongewenste seksuele aandacht. Ze melden zich vaker ziek en hebben meer burn-outklachten. Places.nl zocht voor uit hoe u de LHBT-werknemers binnen uw bedrijf kunt ondersteunen om zo de gelijkheid en algemene sfeer te bevorderen.

Discriminatie

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat de kansen die LHB- en heteroseksuele werknemers op de werkvloer krijgen van elkaar verschillen. Zo gaf onder LHB'ers 10% aan dat hun kansen op promotie vanwege hun seksuele voorkeur niet gelijk waren aan die van heteroseksuele collega's. Daarnaast gaf 3% van de LHB-werknemers aan dat zij discriminatie hebben ervaren bij hun arbeidsvoorwaarden nog eens 3% vermoedt dit, maar weet het niet zeker.

Wat kunt u doen om de sfeer te verbeteren

Om ervoor te zorgen dat uw bedrijf voor iedere werknemer een fijne en veilige sfeer biedt, zijn er een aantal dingen die u kan ondernemen. Een veel gehoorde smoes is dat deze LHBT'ers er 'binnen het bedrijf niet zijn'. Diversiteit is echter een feit, binnen ieder bedrijf. Ongeveer 8% van de Nederlanders identificeert zich als LHB-er, dus ook binnen uw bedrijf zullen er - waarschijnlijk - een aantal zijn. Het is belangrijk om ook deze mensen een gezicht te geven. Dit kan bijvoorbeeld door middel van persoonlijke verhalen of het oprichten van een LHBT-netwerk. Bedrijven als de NS (Trainbow) en de KLM (Over The Rainbow) gingen u al voor.

Daarnaast is het heel belangrijk dat er juist van bovenuit het bedrijf mensen het belang inzien van deze zogenaamde roze werksfeer. Managers zouden op moeten treden tegen grappen en het buitensluiten van bepaalde collega's wanneer dit voorkomt. Zonder deze medewerking is het onmogelijk om een veilige haven te creeëren. Wanneer er namelijk iemand is binnen het bedrijf de sfeer waarborgt, zal het langzaam een steeds veiligere plek worden voor al haar werknemers. Het is dus juist van groot belang dat uzelf als ondernemer de noodzaak inziet van een dergelijke actie. De hoogste tijd om gedag te zeggen tegen flauwe grappen bij het koffieapparaat of juist eens een goed gesprek met elkaar aan te gaan! Daarnaast telt ieder klein hoekje van de werkvloer mee. Niet alleen het kantoor waar u rechtstreeks mee te maken heeft, maar ook de werknemers waarmee u minder in contact staat, hebben u nodig.

Wilt u dus een vrije, veilige sfeer voor al uw werknemers maak dan gebruik van deze initiatieven. De LHBT-ers zijn er namelijk binnen ieder bedrijf en om hen een gezicht te geven kunt u samenwerking zoeken met uw personeel om te kijken of er behoefte is aan bijvoorbeeld een LHBT-netwerk. Op deze manier zal er meer wederzijds begrip ontstaan tussen werknemers, kan iedereen zijn werk zo goed mogelijk uitvoeren en zijn al uw werknemers gelukkig op de werkvloer. En wees nou eerlijk: gelukkige werknemers, dat wil toch ieder bedrijf? Places.nl biedt u verschillende services aan die u hierbij kunnen helpen, zoals onze gratis Places Website die u in kan zetten als site voor het LHBT-netwerk van uw bedrijf!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!