Places logo
Menu

Faillissementen: houdt u het hoofd boven water?

Faillissementen: houdt u het hoofd boven water?

Onlangs is Unlimited Sports Group failliet verklaard, het moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport. Winkels die failliet gaan vormen de laatste tijd eerder gewoonte dan uitzondering. Zowel grote winkelketens als midden- en kleinbedrijven worden opgeheven. Loopt u door het winkelcentrum bij u in de buurt, dan zijn er vast en zeker een aantal winkels waarop grote borden "totale opheffingsuitverkoop" prijken. De afgelopen maanden zijn, om maar wat voorbeelden te noemen, ook de DA Retailgroep, Macintosh schoenen, V&D, Foto Klein en Paradigit failliet verklaard. En daar zal het niet bij blijven; in 2016 dreigt een recordaantal winkels te verdwijnen. Hoe blijft u met uw bedrijf buiten de gevarenzone? Places.nl vertelt het u in deze blog.

Faillissement in cijfers

Locatus publiceerde deze maand de Retail Risk Index 2016. Uit het onderzoek blijkt dat 14 procent van de Nederlandse winkelpanden een zeer hoog risico loopt om in 2016 te verdwijnen. In 2015 was dat nog 13,5 procent van de winkels en in 2014 10,9 procent. Meer dan 50 procent van de ondernemers die drie jaar geleden een zeer hoog risico liepen om te verdwijnen, is inmiddels gestopt. Bedrijven kunnen in de risicogroep vallen als om hen heen sprake is van hoge leegstand. Het besmettingsgevaar wordt veroorzaakt door het aantal passanten dat afneemt bij een grote leegstand. Locatus kan met de Retail Risk Index het risicoprofiel van een winkelpand bepalen. De verwachting is dat 30 procent van de Nederlandse winkelpanden in 2016 leeg zal komen te staan. Dat komt neer op zo'n 12.500 winkels.

Buiten de gevarenzone

De cijfers van de Retail Risk Index liegen er niet om: er zijn in 2016 20.625 panden met een zeer hoog risicoprofiel. Met zo'n risicoprofiel is de kans dat de ondernemer binnen één jaar stopt tussen de 26 en 31,5 procent. Hoe voorkomt u als ondernemer dat uw bedrijf failliet wordt verklaard? Het is belangrijk om uzelf van anderen te onderscheiden met een specifiek product van goede kwaliteit en aandacht voor de klant. Met deze ingrediënten zal de klant het online winkelen eerder links laten liggen en kiezen voor uw bedrijf. Het kunnen geven van deskundig advies en passie voor het vak vormen een goede aanvulling op die ingrediënten. Het groeiende aantal faillissementen mag dus geen reden zijn voor u als zelfstandig ondernemer om bij de pakken neer te zitten. Leegstaande panden in uw omgeving worden voordat u het weet opgevuld door creatieve ondernemers die zorgen voor een frisse wind.

Meer lezen?

Bezoek regelmatig de Places blogpagina om te lezen wat u als ondernemer in 2016 te wachten staat!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!