Places logo
Menu

Emotionele intelligentie: een ondergeschoven kindje

Emotionele intelligentie: een ondergeschoven kindje

Er zijn een aantal dingen belangrijk als u nieuwe werknemers wilt aannemen. In eerste instantie moet natuurlijk de juiste kennis of ervaring in huis zijn, maar er is meer wat een potentiële werknemer in huis kan hebben dat voordelig is voor uw bedrijf. Namelijk emotionele intelligentie. Places.nl legt u uit wat dit begrip inhoudt.

EQ of EI

Er bestaan verschillende wetenschappelijke definities van emotionele intelligentie, ook wel EQ genoemd. De gemiddelde persoon met een hoge emotionele intelligentie beschikt over het algemeen over de volgende eigenschappen. Hij herkent zijn eigen emoties, maar ook die van anderen. Ook is hij in staat zijn eigen emoties te ontwikkelen en te gebruiken bij het oplossen van problemen. Daarnaast begrijpt een persoon met een hoog ontwikkeld EQ het veranderlijk karakter van emoties en is hij goed in het hanteren van de eigen emoties en die van anderen. Dit klinkt misschien zweverig, maar dit is het niet. Dit is simpelweg de handigheid in het karakter van een werknemer die veel kan brengen voor u en uw bedrijf.

Waarom is EQ/EI zo belangrijk in uw bedrijf?

De reguliere manieren om te bekijken of iemand bij uw bedrijf past is het bekijken van het CV. Echter, niet alle informatie over de persoon wordt hierin weergegeven. Emotionele intelligentie wordt gezien als een eigenschap die ervoor zorgt dat sociale relaties met kwaliteit worden gemaakt. Mensen met een goed ontwikkelde emotionele intelligentie kunnen ook effectief communiceren, stress en druk goed hanteren en conflicten goed afhandelen. Samen met deze eigenschappen worden er dan ook effectieve beslissingen gemaakt wat weer een positief effect heeft op gedrag en uitkomsten op het werk.

Hoe kunt u de mensen met een hoog EQ bereiken?

Het is belangrijk dat u de beschrijving van de te vervullen functie goed verwoord. Hierbij moet u niet alleen de taken noemen van uw vacature maar ook de gewenste eigenschappen die hiervoor nodig zijn. Op die manier zullen de juiste mensen zich aangesproken voelen. U kunt bij het werven van deze nieuwe werknemers gebruik maken van psychometrische testen, maar hiervoor moet u ook iemand in dienst hebben die dit goed kan interpreteren. Een op korte termijn zelf in te zetten middel is het signaleren van bepaalde uitspraken bij sollicitanten. Mensen die arrogante opmerkingen maken zoals "Ik ben beter dan.." of "Ik word gezien als een super slim persoon." Dit getuigt vaak van een lagere score op emotionele intelligentie.

Bij Places.nl hebben wij werknemers in dienst met deze eigenschappen. Wij zetten hen in bij het beantwoorden van de Antwoordservice. Wij kunnen u helpen bij het correct te woord staan van telefoontjes die u zelf even niet aan kunt nemen vanwege bijvoorbeeld drukte. Op die manier heeft u altijd een geduldige medewerker die uw klanten te woord staat.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!