Places logo
Menu

Deze apps geven inzicht in telefoonverslaving, wat houd het in en wat levert het op?

Deze apps geven inzicht in telefoonverslaving, wat houd het in en wat levert het op?

Neemt je telefoon meer tijd van je af dan je zou willen? De meeste Nederlanders blijken gemiddeld meer dan 2,5 uur per dag met hun telefoon bezig te zijn. Smartphones hebben de plaats ingenomen van veel dingen in ons leven; onze wekker, de camera, agenda en zo zijn er nog wel meer op te noemen. Deze functionaliteiten gecombineerd met social media apps, maakt dat we per dag veel uur op onze smartphone zitten. Kostbare tijd die je als drukke ondernemer ook kan steken in belangrijke werkzaamheden. Gedachteloos pakken we onze telefoon om iets te checken, en soms pakken we hem zelfs zonder te weten waarom. Wil jij meer tijd overhouden door jouw smartphone gebruik te minderen? Ga dan voor de één na laatste keer naar de App Store en download de volgende apps! Wij beloven dat je daarna meer tijd overhoud.

Voordelen van het verminderen van je telefoongebruik

Afkicken van je smartphone maakt je leven waarschijnlijk beter. Je zult mogelijk ervaren dat je tijd over hebt en dat je die tijd kan steken in andere taken. Gebruik je smartphone met name voor 'gereedschap' en niet voor social media. Middelen zoals Google Maps, calculator, ov- of notitie apps maken je leven makkelijker. Maar vooral social media apps zorgen dat je veel 'verloren' tijd op je smartphone besteed. Elk zogenaamd 'verloren' moment zijn we bezig met onze smartphone, tablet of laptop wat ons brein van 's morgens tot 's avonds prikkelt. Deze hyperconnectiviteit maakt je minder productief. Constant en snel dingen tussendoor doen, is de grootste vijand voor je creativiteit en voor je hersenen. Als je non-stop bezig bent met berichten en social media, heeft je brein geen tijd of de ruimte om informatie te verwerken. Je zal hierdoor meer stress ervaren. Bovendien heeft dit ook een negatieve impact op je intellectuele creativiteit. Probeer je gewoontes te keren door je smartphone gebruik te minderen. Er zijn interessante apps op de markt gebracht om jouw smartphone gebruik te monitoren. Deze onderstaande apps kunnen je wellicht op weg helpen.

Moment

Een gratis app die per applicatie bijhoud hoe vaak jij op je telefoon kijkt en hoe lang. Dat kan zeer confronterend zijn! Daarnaast kan deze app je helpen bij het afkicken door een limiet in te stellen voor je smartphonegebruik. Zit je eroverheen, dan is de telefoon die dag alleen nog maar voor noodgevallen beschikbaar.

Breakfree

Deze app registreert ook hoe lang jij op je telefoon zit en welke apps je het meest gebruikt. Het is confronterend, maar daarom ook erg effectief. Zodra jij ziet dat je meer dan 2 uur per dag op je telefoon zit, dan besef je wel dat je die tijd veel beter aan andere dingen kan besteden.

Forest

Deze app is gericht op het verhogen van je productiviteit. Ben je tijdens het werken of studeren steeds afgeleid door je telefoon? Merk je dat je concentratie wordt verminderd omdat je veel uren kwijt bent terwijl je in een korte tijd veel gedaan had kunnen hebben? De Forest app beloont het wegleggen van je telefoon. Je plant een virtueel zaadje en iedere keer dat je je telefoon met rust laat groet het zaadje uit tot een boom. Dit kan motiverend werken en biedt bewustwording van je telefoongebruik. Leuk extraatje voor de echte doorzetters: na 250 virtuele bomen wordt door het goede doel WeForest een échte boom geplant in jouw boom naar keuze. Er zijn volgens de organisatie als drieduizend bomen geplant.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om jezelf weg te krijgen van jouw telefoon. Je kan je notificaties uitzetten, je e-mail pauzeren op sommige momenten van de dag en het instellen van een nightshift. Je kan ook natuurlijk de vliegtuigstand vaker aan zetten om niet gestoord te worden. Welke tips je ook toepast of apps je uitprobeert; bewust omgaan met je smartphone gebruik zal jouw efficiënter maken in je werk en in je omgeving.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!