Places logo
Menu

Cryptocoins op dit moment geen dreiging voor financiële stabiliteit

Cryptocoins op dit moment geen dreiging voor financiële stabiliteit

De afgelopen weken was de bitcoin een hot item in het nieuws. Eerst nam de koers flink toe en investeerde iedereen massaal. Dit is echter verleden tijd - inmiddels is de waarde van de bitcoin weer sterk gedaald. Toch verdienen criminelen nog steeds bakken met geld aan de bitcoin. Het Financieel Stabiliteitscomité geeft aan dat de cryptomarkt op dit moment geen risico vormt voor de Nederlandse financiële stabiliteit. Dit in tegenstelling tot de zogenoemde cyberaanvallen en de Brexit, die de Nederlandse financiële sector uit balans zouden kunnen brengen.

Risico"s cryptovaluta en Initial Coin Offerings

Het comité stelt dat de cryptomarkt op dit moment geen dreiging voor de financiële stabiliteit in Nederland vormt. Desondanks waarschuwt het comité wel voor de risico"s die met een investering in cryptovaluta gepaard kunnen gaan. Dit enerzijds omdat er weinig regelgeving of toezicht bestaat bij het investeren in bitcoins, en anderzijds door de anonimiteit op de cryptomarkt. Als een financiële instelling crypto"s koopt van onbekende verkopers, zou dit negatieve invloed kunnen hebben op de integriteit van de instelling.

Cyberaanvallen en de Brexit

Volgens het comité vormen cyberaanvallen en de Brexit wel een dreiging voor de financiële stabiliteit. De financiële sector zou namelijk steeds vaker het doel vormen van cyberaanvallen. Bovendien zouden de aanvallen steeds gecompliceerder worden. Het comité stelt daarom dat er meer kennis binnen- en buiten de financiële sector gedeeld moet worden, om de schade van cybercriminaliteit zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast zou de Brexit ook een risico vormen, omdat er eerst een nieuwe financiële relatie ontwikkeld zou moeten worden. Daarnaast is Nederland op een aantal punten afhankelijk van Londen, het financiële centrum van Europa. De Brexit zou op dit gebied complicaties en administratieve lasten met zich mee brengen.

Afbeelding: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!